Infuusvoeding op kinder-IC onnodig, zelfs nadelig voor herstel

Onderzoek door UZ Leuven en Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis met wereldwijde gevolgen voor beleid
Kinderen die zijn opgenomen op de afdeling Intensive Care herstellen sneller als zij tijdens hun verblijf weinig of geen extra voeding door het infuus krijgen tijdens de eerste week van opname. De kunstmatige voeding rechtstreeks in de bloedbaan is eerder slecht dan voordelig voor het kind. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek, onder andere door het Erasmus MC-Sophia.

De onderzoekers: “Dit heeft gevolgen voor het voeden van kritiek zieke kinderen over de hele wereld.” Wereldwijd krijgen deze kinderen op de IC nu nog extra infuusvoeding in de veronderstelling dat zij daarmee sneller aansterken. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd op het International Symposium of Intensive Care and Emergency Medicine in Brussel en verschenen in de New England Journal of Medicine.

Kinderen op de intensive care krijgen al snel kunstmatige voeding tijdens hun verblijf. Aangenomen wordt, dat zij daardoor sneller herstellen. Onderzoek door het UZ Leuven, België, het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en het Stollery kinderziekenhuis in Edmonton, Canada, onder leiding van prof.dr. Greet van den Berghe van het UZ Leuven, toont aan dat deze aanname onjuist is. Juist het niet geven van kunstmatige voeding met het infuus in de eerste week bij kritiek zieke kinderen zorgt voor een sneller herstel.

Dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia, houdt zich al lang bezig met onderzoek naar de effecten van voeding. Ook bij dit onderzoek was hij betrokken, samen met zijn collega dr. Sascha Verbruggen. Joosten: “De kinderen die geen kunstmatige voeding met het infuus kregen, hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die dit wel hadden gekregen.” Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, leeftijd of het ziekenhuis.

Verbruggen vult aan: “De huidige manier van werken is niet goed, daarvan zijn wij nu overtuigd. Het is voor het eerst dat zo’n grote groep patiënten op de kinder-intensive care heeft deelgenomen aan een dergelijk onderzoek. Dankzij de samenwerking met Leuven en Edmonton konden we 1440 kritiek zieke kinderen onderzoeken. Onze collega’s in Leuven hadden al een soortgelijk resultaat bij volwassenen gevonden. Het is nu voor het eerst bij kinderen ook vastgesteld dat in de acute fase van ziek zijn bijvoeden door middel van het infuus echt overbodig is en zelfs schadelijk.”
Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zie www.nfu.nl

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen