Behandeling dijbeenbreuk: goede botgenezing maar vaak chronische pijnklachten

De behandeling van een dijbeenbreuk met behulp van een ongeboorde pen levert goede resultaten op, constateert traumachirurg Mostafa El Moumni. Het botgenezingspercentage bleek bij gebruik van deze behandeling hoog en complicaties zoals infectie kwamen amper voor. Wel rapporteerde bijna een kwart van de patiënten bij wie de pen via de knie was ingebracht chronische pijnklachten.De behandeling van traumatische dijbeenbreuken met behulp van een ongeboorde pen levert goede resultaten op. Dat constateert UMCG-traumachirurg Mostafa El Moumni. Het botgenezingspercentage bleek bij gebruik van deze behandeling hoog en complicaties, zoals infectie, kwamen amper voor. Wel rapporteerde bijna een kwart van de patiënten bij wie de pen via de knie was ingebracht chronische pijnklachten.

Het dijbeen is het sterkste bot van het lichaam en breuken komen voornamelijk voor bij jonge mensen. Dijbeenbreuken komen meestal door een verkeersongeval, een val van hoogte of schotwonden. Omdat het dijbeen sterk doorbloed is, treedt er doorgaans fors bloedverlies op bij een dijbeenbreuk. Patiënten moeten daarom snel geopereerd worden door een traumachirurg. Er zijn verschillende methoden om dijbeenbreuken te behandelen, maar de behandeling met een metalen pen door de mergholte is sinds de Tweede Wereldoorlog geleidelijk de standaardbehandeling geworden.

Vanaf 1995 wordt in het UMCG een behandeling voor dijbeenbreuken gebruikt waarbij de pen via de heup of via de knie in de mergholte wordt gebracht, zonder dat deze eerst wordt opgeboord. Traumachirurg El Moumni onderzocht de resultaten van deze ‘ongeboorde pen’ onder twee groepen UMCG-patiënten die tussen 1995 en 2005 op deze manier zijn behandeld: 125 patiënten waarbij de pen via de heup werd ingebracht en 120 patiënten waarbij de pen via de knie werd ingebracht. Het botgenezingspercentage was hoog in beide groepen en complicaties kwamen amper voor. Wel maakte 23% van de patiënten bij wie de pen via de knie werd ingebracht, vaak jonge patiënten, melding van knieklachten.

Tot slot onderzocht El Moumni patiëntgerapporteerde uitkomsten. Zulk onderzoek (vaak in de vorm van een vragenlijst die patiënten thuis invullen) kan gebruikt worden om het effect van beperkingen in het lichamelijk functioneren op een individu op een gestandaardiseerde manier te meten – zonder tussenkomst van een arts of hulpverlener. Hoewel de bij lichamelijk onderzoek gemeten bewegingsuitslagen van het heup- en kniegewricht na de operatie weliswaar normaliseren, blijkt uit de vragenlijst dat een substantieel deel van de patiënten matige tot ernstige pijnklachten blijft houden. Deze chronische pijnklachten kunnen een groot effect hebben op de individuele gezondheidstoestand en verdienen volgens de promovendus meer aandacht in de kliniek en in onderzoek.

Mostafa El Moumni (1971) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en klinische epidemiologie aan de VU Amsterdam. El Moumni werkt als traumachirurg in het UMCG.

Femoral nailing in adults

Doctor and patient reported outcomes

Promotie: drs. M. El Moumni
Wanneer: 21 maart 2016
Aanvang: 16:15
Promotor: prof. dr. H.J. ten Duis
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Medische Wetenschappen / UMCG

Behandeling dijbeenbreuk: goede botgenezing maar vaak chronische pijnklachten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen