Registreer overleving en heropnames

Array

NZa en Zorginstituut Nederland willen een paar algemene indicatoren toevoegen aan de vele zaken die rondom patientenzorg worden geregistreerd. De overleving van patiënten en het aantal heropnames zou daar aan toegevoegd moeten worden.

Klazinga, hoogleraar sociale geneeskunde (AMC), signaleerde een paar jaar geleden al dat Nederland in vergelijking met andere landen opvallend weinig aandacht heeft voor algemene uitkomstmaten, afkomstig uit administratieve databases.
De hoop is dat een mogelijk bijeffect is dat we betere databases krijgen met betrouwbare lange-termijninformatie. Die bruikbaar zijn om goede effectiviteitsstudies te doen, om te kunnen beoordelen wat een behandeling daadwerkelijk oplevert.

De hoogleraar Klazinga, denkt dat er uiteindelijk alleen zinvolle vergelijkingen te maken zijn per specialisme. “Je weet pas welke eenheden zinvol zijn, als je het gaat meten.
Het registreren van zo’n indicator kan volgens Klazinga een stimulans zijn om goed te kijken naar de continuïteit van zorg.
Zo kan een genuanceerde beeld ontstaat van de kwaliteit van de zorg wanneer zulke indicatoren naast de sterftecijfers worden gezet. Volgens Klazinga is het een slechte zaak om indicatoren alleen maar in te zetten op externe verantwoording.
Ziekenhuizen moeten e grenzen deels zelf kunnen bepalen.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen