Aanslagen in Brussel op luchthaven en metrostations

Array

Vanmorgen om 8 uur zijn er diverse aanslagen gepleegd in Brussel. Op de luchthaven Zaventem zijn tenminste 13 doden gevallen en een groot aantal gewonden. Er is spraak dat op een aantal metrostations aanslagen zijn gepleegd. De aanslag op metrostation Maalbeek is inmiddels bevestigd. Er is sprake van 30 doden en vele gewonden.

Op de luchthaven brak paniek uit en de reizigers zijn gemaand de luchthaven zo snel mogelijk te verlaten. Het spreekt vanzelf dat het luchtverkeer gestaakt is. Vluchten voor Zaventem wijken uit naar andere luchthavens

Ook in Brussel zelf is al het openbaar vervoer stilgelegd. De Belgische autoriteiten hebben het allerhoogste dreigingsniveau ingesteld en hebben de mensen aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Scholen blijven gesloten. Er is nog veel niet duidelijk. Mogelijk is er een nieuwe aanslag gepleegd in het centrum van Brussel.

De aandacht is nu vooral voor de veiligheid en de behandeling van de gewonden en het bergen van de doden en voor de naasten van de slachtoffers, zo meldt Premier Charles Michel. Er wordt extra grenscontroles ingesteld. En de Belgische Overheid roept op rustig en solidair te blijven. Men bekijkt nog welke extra maatregelen moeten worden genomen. Naasten kunnen informatie verkrijgen via het noodnummer 1771 of via de verschillende buitenlandse ambassades.

De Belgische overheid meldt dat het nog te vroeg is om de aanslagen juridisch te duiden. Er is in zeker in explosie sprake van een zelfmoordaanslag. Het rampenplan is afgekondigd.

De sociaalnetwerksite Facebook heeft haar ‘safety check’ geactiveerd naar aanleiding van de verschillende aanslagen in Brussel. De tool laat gebruikers van de site toe om aan te geven dat ze veilig zijn.

Op sociale media hadden heel wat gebruikers Facebook aangemaand om zo snel mogelijk de safety check te activeren. Iedereen in de buurt van Brussel krijgt een bericht met de vraag of ze veilig zijn. Onder meer na de aanslagen in Parijs werd de tool massaal gebruikt.

Mensen in Brussel moeten binnen blijven maar ook in rest van Brussel wordt geadviseerd binnen te blijven.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen