Herbeoordeling van gadolinium-contrastmiddelen die bij MRI-scans worden gebruikt

0
5715

De PRAC is een herbeoordeling gestart van het risico op stapeling van gadolinium in hersenweefsel na het gebruik van gadolinium-contrastmiddelen bij MRI-scans (magnetic resonance imaging). Gadolinium-contrastmiddelen zijn diagnostische producten die voor of tijdens een MRI-scan aan patiënten kunnen worden toegediend om artsen te helpen betere beelden van organen en weefsels te verkrijgen.
Gadolinium wordt gebruikt bij een MRI onderzoek van de borsten. Deze onderzoeksmethode maakt gebruik van een magneetveld in combinatie met radiogolven en een computer.

Bij een MRI onderzoek wordt geen ioniserende straling (röntgenstraling) gebruikt. Het sterke magneetveld van de MRI en de contrastvloeistof (gadolinium) kunnen in uitzonderlijke gevallen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Gadolinium-bevattende contrastmiddelen, die gebruikt worden bij MRI-scans, zijn in 2011 al in verband gebracht met nefrogene systemische fibrose (NSF), een zeldzaam, ernstig en levensbedreigend syndroom met fibrose van huid, gewrichten en inwendige organen bij patiënten met ernstige nierfunctieproblemen.
Patiënten met een matige nierfunctiestoornis mochten deze middelen wel toegediend krijgen, maar in een zo laag mogelijke dosis. Ook mogen ze daarna ten minste een week lang niet weer een gadoliniumhoudend contrastmiddel ingespoten krijgen. Daar komt nu het risico op stapeling van gadolinium in hersenweefsel bij.

Bron: CBG & MedicalFacts

BRONCBG
Vorig artikelWereld Stop Tuberculose Dag op 24 maart
Volgend artikelAanbeveling nieuwe veiligheidsmaatregelen Zydelig
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.