Klinische revalidatie op weg naar verdere professionalisering

Array

De revalidatiecentra voldoen op de meeste onderdelen aan de randvoorwaarden voor goede zorg. Op de onderdelen medische technologie, medicatie en infectiepreventie constateerde de inspectie risico’s voor de patiëntveiligheid. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie) bij alle 21 locaties waar klinische medisch specialistische revalidatie wordt geleverd. De inspectie is positief over de op kwaliteit gerichte houding van de revalidatiecentra.

Patiënten worden steeds eerder ontslagen uit het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum. Dit is een risico omdat patiënten in minder goede conditie worden opgenomen in het revalidatiecentrum. Dit was onder andere aanleiding voor de inspectie om potentiële risico’s voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg bij klinische revalidatiecentra te toetsen.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat op de onderdelen ‘goed bestuur’, ‘dossiervoering’, ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ en ‘samenwerking en overdracht’ bijna alle instellingen voldeden aan de vereisten voor goede zorg.

Op drie thema’s signaleerde de inspectie risico’s voor de patiëntveiligheid. Namelijk bij de inzet van medische apparatuur, de infectiepreventie en medicatieveiligheid. Zo bleek het convenant “Veilige toepassing medische technologie ”beperkt geïmplementeerd in de revalidatiecentra. In dit convenant is geregeld op welke wijze medische apparatuur wordt geïntroduceerd, onderhouden en of voldaan wordt aan scholingsvereisten van medewerkers. Verder ziet de inspectie in de infectiepreventie een risico. Zo worden bijvoorbeeld patiënten die opgenomen worden onvoldoende gescreend op de MRSA-bacterie. Ook signaleerde de inspectie een risico in de medicatieveiligheid. De medicatie werd niet altijd op de juiste manier bewaard, de opiatenregistratie was niet altijd op orde en er werden medicijnen aangetroffen die verlopen waren.

De inspectie was aangenaam verrast door de wil om te verbeteren bij revalidatiecentra. In veel gevallen was de komst van de inspectie al aanleiding om de werkwijzen kritisch tegen het licht te houden. Tijdens en na de bezoeken merkte de inspectie dat de sector, inclusief de branche en wetenschappelijke vereniging, direct aan de slag is gegaan met de bevindingen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen