Medische zakkaartjes bij elkaar in één handige app

Array

Verpleegkundigen en artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis dragen de welbekende zakkaartjes vanaf nu niet meer mee in hun borstzakje. De kartonnen, geplastificeerde geheugensteuntjes die decennialang dienst deden, zijn voortaan digitaal te raadplegen op een smartphone via de ‘ASz Zakkaarten App’. Het rondlopen met een veelheid aan kaartjes, of onverhoopt met een verouderde versie, behoort in dit ziekenhuis tot het verleden

LET OP: We merken dat veel mensen de ASz Zakkaarten App zelf wilt downloaden, om te kijken hoe een en ander er uitziet. De inhoud is niet geheim, maar de kaartjes zijn wel afgestemd op de procedures in het Albet Schweizer ziekenhuis.
Wij verstrekken aan u daarom wél de toegangscode (die luidt: 2016) met het oog op de uniformiteit en veiligheid in andere ziekenhuizen wijzen wij er met klem op dat de zakkaartjes niet op toepassing zijn van procedures in andere ziekenhuizen

In de ASz Zakkaarten App zijn de vele kaartjes samengebracht, die ondersteunend zijn aan het werk van de verpleegkundige, de verpleegkundig- en medisch specialist en andere zorgverleners. Het zijn kaartjes waarop in het kort bijvoorbeeld een protocol, richtlijn of stroomschema staat weergegeven, of aandachtspunten rondom zaken als medicatieoverdracht, signaleren van sepsis of decubitus, maar ook wat te doen bij brand.

3__ZakkaartenAppDe app is een initiatief van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) van het Albert Schweitzer ziekenhuis, in samenwerking met de medisch specialisten. Netty de Graaf, verpleegkundig specialist longziekten en voorzitter van de VAR: “We zagen dat het middel zakkaartje niet meer optimaal werkte. Je moest altijd zorgen dat je al jouw kaartjes bij je had. Sommige zorgverleners hadden binnen hun taakgebied met veel kaartjes te maken. Zodra het kaartje gedrukt is, kan het alweer verouderd zijn en het is lastig te updaten. Met de app hebben we al deze problemen niet meer.”
“Je kunt er bovendien meer mee doen”, vervolgt verpleegkundige Gerard Geijtenbeek, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling. “Zo kunnen onze zorgprofessionals in de app interactieve vragenlijstjes doorlopen die helpen om bepaalde acties uit te voeren. En bij een wijziging in een protocol of werkwijze, is dat binnen vijf minuten aangepast en heeft iedereen meteen het juiste kaartje in zijn scherm. Je hoeft dan niet met een campagne de in omloop zijnde papieren kaartjes terug te halen. De app biedt naast gemak dus ook echt een stuk kwaliteits- en patiëntveiligheidsverbetering! Ook mooi: we kunnen een onbeperkt aantal kaartjes in de app opnemen.”

De eerste reacties zijn zeer positief. De Graaf: “Alle verpleegkundigen en dokters die de app hebben gezien, zijn enorm enthousiast. Het is een mooie volgende stap in het steeds digitaler en mobieler werken in ons ziekenhuis. Voor zover wij weten is er nog geen ander ziekenhuis dat zijn zakkaarten heeft gebundeld op deze manier, terwijl ze toch vrijwel overal worden gebruikt.”

Het ziekenhuis gaat zorgmedewerkers stimuleren om spoedig over te stappen op de app, zodat binnen afzienbare tijd alleen het woord ‘zakkaartje’ nog herinnert aan de oude tijd. De ASz Zakkaarten App werkt zowel op iOS als Android en is voor medewerkers te downloaden uit de appstores. De app is beveiligd met een wachtwoord; de kaartjes zijn immers afgestemd op de zorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis.  Het ziekenhuis werkte voor deze app samen met Interactive Studios uit Roosendaal.
Foto Frederike Slieker:
Verpleegkundig specialist Netty de Graaf (links) en researchverpleegkundige Maaike van den Heuvel tonen trots de ASz Zakkaarten App.

Bron: ASz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen