Wereld Stop Tuberculose Dag op 24 maart

Array

Wereld Stop TBC dag is elk jaar op 24 maart, deze dag staat wordt over de hele wereld stil gestaan bij de ernst van de infectieziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en.

Wereld Stop Tuberculose Dag
Op 24 maart 1882 ontdekte de Duitse arts Robert Koch de tuberkelbacil. De datum 24 maart wordt dan ook wereldwijd gehanteerd om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. Nu nog is tuberculose een epidemie in een groot deel van de wereld, die de dood van bijna 1,5 miljoen mensen per jaar, meestal in de ontwikkelingslanden. Wereld Stop Tuberculose dag herdenkt de dag in 1882 waarop Dr. Robert Koch de wetenschappelijke wereld verbaast door aan te kondigen dat hij de oorzaak van tuberculose, de Tuberkelbacil had ontdekt. Op het moment van zijn aankondiging in Berlijn, woedde tbc door Europa en Amerika, en veroorzaakte de dood van een op de zeven mensen. Koch’s ontdekking opende de weg naar diagnose en genezing van tuberculose.
Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte wereldwijd. Elk jaar sterven 1,5 miljoen mensen door deze besmettelijke ziekte. In Nederland is de ziekte onder controle en kunnen patiënten rekenen op een goede behandeling.

Wereldwijd is er sprake van een tbc-alarm, elke dag raken meer dan 260.000 mensen besmet en per dag overlijden ruim 4.000 mensen als gevolg van tuberculose. tbc-patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en. Het mondkapje is het symbool van de strijd tegen tuberculose.

Bron: KNCV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen