Weer frequent vervalste recepten in omloop

Array

Regelmatig worden apothekers weer geconfronteerd met vervalste recepten. Daarmee kan de gebruiker bijvoorbeeld proberen aan verslavende middelen te komen voor zichzelf of om aan derden te verkopen. Recent betrof dit een recept Oxycodon in Ridderkerk. Deze vorm van fraude kan zich ook doorvertalen naar de verzekeraar, wat ook voor apothekers gevolgen kan hebben. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft met de KNMP onderstaand protocol afgesproken bij het vermoeden van een vervalst recept.

  • Verifieer eerst of het gaat om een vervalst recept.
  • Vraag betrokkene zich te legitimeren en registreer het Burger Servicenummer (BSN).
  • Neem contact op met de voorschrijver van wie het receptenpapier vermoedelijk wordt misbruikt. Overleg met de voorschrijver hoe te handelen.
  • Wanneer een onbekende ‘voorschrijver’ om een receptgeneesmiddel voor zichzelf of een patiënt vraagt, vraag dan altijd om een legitimatiebewijs en een bewijs van BIG-registratie (of controleer dit op www.bigregister.nl).

Als uw vermoeden door het bovenstaande wordt bevestigd:

  • Maak de aanbieder van het recept duidelijk dat het recept niet geldig is en dus niet gehonoreerd wordt.
  • Doe aangifte bij IGZ via het aangifteformulier onderaan deze pagina of bij de politie. Als het mogelijk is om de dader ter plaatse aan te houden, waarschuw dan de politie.
  • Wijs collegae erop dat er bij u vervalste recepten zijn aangeboden. Vermeld daarbij de naam van het middel en de naam van de arts, maar niet de naam of andere persoonsgegevens van de patiënt, dit in verband met de privacywetgeving.
  • Stuur een kopie van het opgemaakte proces verbaal van uw aangifte bij de politie naar: Bureau Opsporing en Boetes IGZ, Postbus 19040, 3501 DA Utrecht.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen