KDCN stimuleert zelfzorg bij kinderen met diabetes

0
604

Het KinderDiabetes Centrum Nijmegen (KDCN, een samenwerkingsverband van Radboudumc en CWZ) behandelt kinderen van alle leeftijden met diabetes. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze zelf leren moeten om te gaan met diabetes. Daarvoor heeft het KDCN een speciale tool ontwikkeld, het ‘groeimodel’. Een stappenplan om kinderen en ouders te ondersteunen in het zelf managen van hun diabeteszorg, natuurlijk passend bij de leeftijd van het kind. Het groeimodel is ontwikkeld door psycholoog Lianne Wilting samen met kinderarts Ciska Westerlaken en de kinderdiabetes-verpleegkundigen, allen werkzaam binnen het KDCN.

Diabetes is een aandoening waarbij je zelf als patiënt aan zet bent. Met het toedienen van insuline, voedingsadviezen, sporten en bewegen en het steeds controleren van bloedglucosewaarden, kun je de ziekte managen. Kinderen moeten het leren om hun aandoening zelf te managen. Dat is voor ouders en zorgverleners soms best moeilijk. Daarom heeft KDCN de methode ‘groeimodel’ ontwikkeld.

Prijs
De methode die ouders en zorgverleners helpt bij het coachen van diabetes-zelfzorg door kinderen, heeft op donderdag 17 maart 2016 de Diabetes Innovatie Prijs van Sanofi gewonnen. Deze prijs reikt Sanofi jaarlijks uit aan innovatieve toepassingen voor de zorg aan patiënten met diabetes. Er is een bedrag van 5000 euro verbonden aan de prijs. KDCN besteedt het geld aan de verdere implementatie van de tool.

Bron: CWZ

BRONCWZ
Vorig artikelRadboudumc en Erasmus MC vormen één hartteam
Volgend artikelAfronding pilot Gewonnen Levenskwaliteit
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.