Medebestuurders, laten we nu echt een keuze maken!

Array

Peter Bennemeer: “Medebestuurders, laten we nu echt een keuze maken!”
“Traceerbaarheid is cruciaal voor de verbetering van patiëntveiligheid. Een belangrijke stap die gezet moet worden, is een keuze  maken voor één standaard.” Dat was het dringende pleidooi dat Peter Bennemeer, bestuurder ziekenhuis Bernhoven deed tijdens het GS1 Nederland congres gisteren in Den Bosch voor bijna 700 congresbezoekers.

Het nummer van Queen met in de songtekst “I want it all and I want it now” illustreert goed wat de (zorg)consument verlangt, kopte Rens de Jong – dagvoorzitter van het plenaire programma – er meteen in om het publiek te laten weten waar het die ochtend om ging.

Traceerbaarheid is geen kwestie van dagen maar uren
Een belangrijke stap die gezet moet worden, is een keuze te maken voor één standaard. Bennemeer met ‘roots’ uit de levensmiddelen en drogisterij werkte bij Heinz toen één van de grootste issues in de levensmiddelensector de General Food Law [januari 2005] was.

“De Nederlandse overheid bedong bij wetgeving dat bedrijven binnen een tijdsbestek van vier uur schadelijke producten moeten hebben getraceerd dan wel uit de winkel hebben gehaald. Kortom, een pak melk traceren kost 4 uur. Bij de recall van borstimplantaten in 2012 kostte dit enkele dagen. Dit kan toch niet!”, aldus Bennemeer.
“Medebestuurders, laten we nu echt een keuze maken”

“En bij mijn medebestuurders is er te lage awareness over de nut en noodzaak van traceerbaarheid. Ik roep mijn medebestuurders op dat we met elkaar nu echt één keuze maken voor één standaard die net zoals in de foodsector het verschil kan maken voor patiënten, voor wie we het uiteindelijk allemaal doen. Ziekenhuizen moeten hun agenda inrichten met de focus op dit onderwerp. De keuze is wat mij betreft de GS1 standaard en de NVZ zou de handschoen moeten oppakken om in een x-periode de omschakeling te realiseren.”

Overheid moet duidelijk stelling innemen
“De sector zit met het ministerie van VWS om tafel om tot afspraken over uniforme barcodes te komen. Het proces gaat alleen veel te langzaam. Met alle belangen van de partijen komen we er nooit uit. Daarom roep ik het ministerie van VWS op om duidelijk stelling te nemen in wat en waarom er moet gebeuren. En vervolgens ook op de uitvoer handhaven. De Nederlandse overheid zou daarin een voorbeeld kunnen nemen aan het FDA, die hebben een wet afgevaardigd.”

Wat hebben wij er in Bernhoven aan gedaan?
“We hebben in ieder geval een keuze gemaakt voor GS1 standaarden. Al onze medische hulpmiddelen en onze high risk medicatie zijn voorzien van een GS1 barcode. Als het niet voldoet relabelen we de producten, zodat het alsnog voldoet. We hebben dit proces laten toetsen aan de internationale standaard van GS1. Die audit hebben we behaald. Daarmee zijn we het tweede ziekenhuis in de wereld.”, zegt Bennemeer trots.

“De verhoging van patiëntveiligheid hebben wij in onze vingers doordat we snel en effectief patiënten kunnen traceren in geval van een recall. We kunnen dat letterlijk met één druk op de knop.”

“Overigens is een standaard ook nog eens bedrijfseconomisch voordelig. Onze derving is met 80% verminderd door te kiezen voor GS1. We konden op de OK de fysieke voorraad ook nog eens met 25% verlagen. Dat dit een behoorlijke balansversterking oplevert, is dan evident.” https://www.gs1.nl/nieuws/nieuws/2016/peter-bennemeer-medebestuurders-laten-we-nu-echt-keuze-maken

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen