Nieuwe startup komt met innovatieve microscoop

De UvA-startup Confocal.nl brengt deze zomer de eerste microscoop met een plug-and-play-functie op de markt. Met de rescan-module kan superresolutie worden bereikt waardoor levende cellen nog scherper bekeken kunnen worden. De methode bestaat uit het koppelen van twee optische scanners aan een standaardmicroscoop.
Erik Manders, onderzoeker aan de UvA en wetenschappelijk oprichter van Confocal.nl: ‘Microscopie zorgt al decennialang voor een beter begrip van celbiologie. Wij zijn echter van mening dat de huidige confocale microscoop niet langer meer voldoet bij het in kaart brengen van complexe moleculaire interacties. Binnen Confocal.nl hebben wij innovatieve ideeën over hoe we de (confocale) microscopie kunnen veranderen’.

Bij een confocale microscoop, ook wel laser scanning microscoop genoemd, wordt met behulp van een laserstraal een preparaat laag voor laag afgetast. De resulterende beelden worden in 3D in een computer opgeslagen. De nieuwe microscoop heeft een betere resolutie en gevoeligheid dan de meeste confocale microscopen, en komt als betaalbare, op maat gemaakte variant op de markt. Naast deze nieuwe microscoop gaat Confocal.nl zich richten op superresolutie-technologie, waarmee een belangrijke stap in de bestudering van levende cellen kan worden gezet. De nieuwe microscoop is gebaseerd op een gepatenteerde technologie ontwikkeld aan het Swammerdam Institute for Life Sciences van de UvA en werd financieel ondersteund door de Nederlandse Technologiestichting STW.

Over Confocal.nl
Confocal.nl is financieel gesteund door Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en vanuit UvA Holding BV. Het bedrijf is in februari 2016 opgericht als spin-off bedrijf onder UvA Holding BV door UvA-onderzoeker Erik Manders en Peter Drent, voorheen general manager bij Nikon Instruments Europe.

Over New Ventures – UvA Holding BV
Het voornaamste doel van de New Ventures-divisie van UvA Holding is projecten van de universiteit omzetten in succesvolle schaalbare bedrijven. New Ventures investeert in bedrijven met innovatieve technologie, een ondernemend team, een goed bedrijfsmodel en maatschappelijke impact.

Over Innovation Exchange Amsterdam (IXA)
IXA is het expertisecentrum dat Amsterdamse onderzoekers ondersteunt bij het omzetten van hun uitvinding, idee of onderzoeksresultaat naar een concrete toepassing. Dit doet IXA door hen te ondersteunen in de samenwerking met andere partijen – bedrijven, maatschappelijke organisaties, investeerders – die deze ideeën verder kunnen uitwerken.

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen