Radboudumc en Erasmus MC vormen één hartteam

Array

Samenwerking leidt tot betere zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen
Eén centrum voor patiënten met aangeboren (congenitale) hartafwijkingen. Dat is wat het Erasmus MC en het Radboudumc beogen met de samenwerking die zij per 1 januari 2016 met elkaar zijn aangegaan. De academische ziekenhuizen vormen op beide locaties een (congenitaal) hartcentrum , waarmee ze de patiëntenzorg, het onderwijs en onderzoek in Zuidoost Nederland voor kinderen en volwassenen met aangeboren hartaandoeningen willen verbeteren. Doordat de artsen in één gezamenlijk hartteam werken, zijn zij in staat de zorg voor de patiënt optimaal af te stemmen en profiteren de patiënten in Rotterdam en Nijmegen maximaal van de gebundelde expertise.

Samen weet je meer
Zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen is zeer complex en vindt daarom plaats in vier gespecialiseerde academische centra in Nederland. De afgelopen decennia zijn de zorg en de levensverwachting van deze patiënten enorm verbeterd. Het Erasmus MC en het Radboudumc willen de zorg naar een hoger niveau tillen, door de kennis en kunde van de specialisten in beide centra te bundelen en de zorgpaden optimaal op elkaar af te stemmen. Het Erasmus MC heeft veel expertise wat betreft operaties en interventies op het gebied van aangeboren hartafwijkingen en de hart-long chirurgie bij kinderen en volwassenen. Het Radboudumc is van oudsher sterk in (poli)klinische voor- en nazorg en beeldvorming voor patiënten met een aangeboren hartafwijking.

Patiënten uit de regio Zuidoost Nederland met een aangeboren hartafwijking worden in het gezamenlijk hartteam besproken. Deze gezamenlijke bespreking leidt tot betere diagnostiek en een gefundeerde keuze voor behandeling. De voor- en nazorg voor patiënten uit de regio Nijmegen vindt plaats in het Radboudumc, patiënten uit de regio Rotterdam krijgen deze zorg in het Erasmus MC. Wanneer een operatie of een catheter interventie nodig is, wordt de patiënt in het Erasmus MC behandeld. Op deze manier willen beide centra de zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen in de regio beter en efficiënter maken en wordt de zorg waar mogelijk in de nabije omgeving van de patiënt geboden. De twee umc’s werken al langer succesvol samen, onder meer op het gebied van ECMO (kunstlong voor kinderen) en operaties aan de borstwand.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen