Metabole ziekten voorkomen door gezonder te eten

Array

Martine Morrison: Metabolic inflammation in hepatic and vascular disorders: Strategies to attenuate disease development
Bij de preventie of behandeling van metabole ziekten zoals type 2 diabetes, leververvetting en aderverkalking denken we al gauw aan medicijnen. Maar ook het aanpassen van ons voedingspatroon kan helpen om de ontwikkeling van metabole ziekten tegen te gaan, of om de onderliggende processen in ieder geval af te remmen. Dat concludeert Martine Morrison in haar onderzoek naar de rol van metabole ontsteking in de ontwikkeling van metabole ziekten.

Met de wereldwijde toename van ernstig overgewicht en obesitas neemt ook het aantal mensen met obesitas-gerelateerde metabole ziekten toe. Wetenschappers vermoeden dat metabole ontsteking – de ontstekingsreactie die plaatsvindt op overbelasting van de stofwisseling door het nuttigen van excessief veel koolhydraten, vetten en/of eiwitten – een belangrijke rol speelt in het ontstaan van deze ziekten. Maar hoe metabole ontsteking precies ontstaat, en hoe dit proces gestopt kan worden, is nog onbekend. Morrison onderzocht dat in proefdieronderzoek. Ze was vooral benieuwd of en hoe voedingsinterventies kunnen helpen om metabole ontsteking tegen te gaan.

Morrison laat zien dat interventies die de ontstekingsreactie op metabole overbelasting kunnen onderdrukken een krachtige methode bieden om ziekteontwikkeling te remmen. Zo concludeert zij onder andere dat onverzadigde pompoenzaadolie en een extract van de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus L.) leververvetting en leverontsteking verminderen. In beide producten zitten fytochemicaliën met anti-ontstekingseigenschappen. De gunstige effecten komen waarschijnlijk door een afname van de ophoping en kristallisatie van vrije cholesterol in de lever. Het onderzoek laat zien dat aanpassingen in het voedingspatroon mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van metabole ziekten, naast of in plaats van medicijnen.

Curriculum Vitae
Martine Morrison (1986) behaalde haar bachelor- en mastertitel Nutrition and Health aan de Universiteit van Wageningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Metabolic Health Research van TNO. Het onderzoek werd gefinancierd door TI Food and Nutrition. Morrison werkt als onderzoeker bij TNO. De titel van haar proefschrift is: “Metabolic inflammation in hepatic and vascular disorders: Strategies to attenuate disease development”.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen