Vandaag debat invoering actief donorregistratiesysteem (ADR)

Array

D66 wil kiezen verplicht stellen met invoering actief donorregistratiesysteem
In de Tweede Kamer wordt vandaag gesproken over invoering van het actief donorregistratiesysteem (ADR). Het actief donorregistratiesysteem is een zogenaamd Opt-in systeem waardoor burgers automatisch geregistreerd staan als donor, tenzij ze aangeven dat niet te willen. Het is nog niet duidelijk of een meerderheid van de Kamer dit plan van D66-Kamerlid Pia Dijkstra steunt.
Volgens dagblad Trouw zijn SP, GroenLinks, PvdA en (natuurlijk) D66 voor het initiatiefwetsvoorstel van Dijkstra. VVD. PVV, ChristenUnie en SGP zijn tegen. Trouw schrijft dat de tegenstanders – inclusief afsplitsingen van VVD en PVV – op 64 zetels komen. Dijkstra zal dus de CDA-fractie moeten overtuigen. En die staat daar op zich voor open, zegt CDA-Kamerlid Bruins Slot. Wel moet vast komen te staan dat het ADR-systeem ook daadwerkelijk meer organen oplevert.

Nu kunnen mensen uit eigen beweging aangeven of ze donor willen zijn. Maar dat levert volgens D66 niet voldoende donoren op: elk jaar overlijden 150 mensen omdat er geen donororgaan beschikbaar is. Als het aan D66 ligt, krijgt voortaan iedere volwassene maximaal twee formulieren toegestuurd. Wie niet reageert op de tweede brief, wordt automatisch donor.
Dijkstra is al jaren bezig met het actief donorregistratiesysteem. Vorige maand werd er voor de eerste keer over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Vanmiddag gaat het debat verder.

Ook maakt het CDA zich zorgen over kwetsbaren, zoals wilsonbekwamen, ongeletterden en dak- en thuislozen. Voor hen moet een oplossing komen. Volgens Trouw is het voor de christendemocraten ‘ondenkbaar dat deze mensen zonder dat te kunnen begrijpen of weten zomaar donor worden’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen