Bipolaire stoornissen in ontwikkelingslanden

Array

Ongeveer 450 miljoen mensen in de wereld lijden aan psychische stoornissen. Psychische stoornissen zijn de op één na belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit in ontwikkelingslanden. In deze landen krijgt de meerderheid van de patiënten geen passende behandeling; ze worden vaak afgewezen, uitgesloten en soms zelfs geketend.

“Stigma is de eerste barrière voor de toegang tot zorg, omdat het patiënten en hun families ontmoedigt om gebruiken te maken van gespecialiseerde zorg. Daarom zet Sanofi zich in om de toegang tot geneesmiddelen en toegang tot hoogwaardige zorg te verbeteren, maar ook om discriminatie te bestrijden en om patiënten te ondersteunen om zo goed mogelijk met hun aandoening om te gaan.”

Dr. Robert Sebbag, vice-president, Access to Medicines, Sanofi

Slecht begrip van de geestesziekten, gebrekkige opleiding van zorgprofessionals en een slechte toegang tot geneesmiddelen vormen de belangrijkste belemmeringen voor de toegang tot de zorg. Sanofi is al vele jaren actief om de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg van mensen die lijden aan schizofrenie, depressieve stoornissen, bipolaire stoornis, verslavend stoornissen en epilepsie te verbeteren. In samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid en de World Association of Social Psychiatry zijn in 2008 projecten gestart in Mauritanië, Madagaskar en Marokko.  Deze programma´s lopen nog steeds en bestaan uit voorlichtingscampagnes, opleiding van lokale medisch personeel, ondersteuning van patiënten en hun families en beschikbaar maken van betaalbare geneesmiddelen door een gedifferentieerd prijsbeleid. Daarnaast heeft Sanofi programma’s in Armenië, Benin, de Comoren, Guatemala, India, Zuid Afrika, Bangladesh, Cambodja, Myanmar en Soedan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen