Het schuldgevoel van de achterblijver bij zelfdoding

Array

Als het afscheid pijn doet
Elke dag maken gemiddeld vier Nederlanders zelf een einde aan hun leven. Een half miljoen Nederlanders verlangt elk jaar twee weken of langer naar de dood. Bij een derde komt dat regelmatig terug. Kinderen van een vader of moeder die zelfmoord heeft geprobeerd te plegen, hebben 64 keer meer kans om chronisch depressief te raken en ze plegen 17 keer vaker zelfmoord. Tanja was nog geen dertig toen haar moeder, haar broer en de vader van haar dochtertje zelfmoord probeerden te plegen. Twee van hen lukte het. Dit waargebeurde verhaal is een ontroerend en schokkend verhaal over verlies, verwerking en onvoorwaardelijke liefde. Er zijn nauwelijks boeken over dit onderwerp, omdat zelfdoding nog steeds een enorm taboe is. De meeste nabestaanden schamen zich of vinden de pijn te groot om erover te vertellen.

Afscheid-COVER‘Ik hoor mijn dochtertje brullen op de achtergrond, ik heb haar nog nooit zo intens horen huilen. Voor ik het weet geef ik mijn ex die in de doodskist ligt, een klap. ‘Dit verdriet heb jij haar aangedaan klootzak, ze mist haar vader nu al en ik mag het voor jou gaan oplossen. Hoe kon je dit doen!’
Hoe leg je een vijfjarig kind uit dat haar vader zelfmoord heeft gepleegd? En dat zo kort na nog een onverklaarbare zelfdoding in de familie.’
– fragment uit Als afscheid pijn doet

Bij Uitgeverij Just Publishers verschijnt in juni:

Als afscheid pijn doet
Het schuldgevoel van de achterblijver bij zelfdoding
Maria Genova & Tanja Borggreve

Iedere dag ondernemen ruim honderd mensen een poging tot zelfmoord, bij vier mensen lukt dat. Tanja was nog geen dertig toen haar moeder, haar broer en de vader van haar dochtertje zelfmoord probeerden te plegen. Twee van hen lukte het. Dit waargebeurde verhaal is een ontroerend en schokkend verhaal over verlies, verwerking en onvoorwaardelijke liefde. Er zijn nauwelijks boeken over dit onderwerp, omdat zelfdoding nog steeds een enorm taboe is. De meeste nabestaanden schamen zich of vinden de pijn te groot om erover te vertellen.

Tanja wordt op de dag van haar achttiende verjaardag op ruwe wijze geconfronteerd met de dood als haar depressieve moeder van een brug probeert te springen. Als daarna haar altijd lieve en vrolijke broer plotseling zelfmoord pleegt, is ze helemaal van streek. Waarom? Na lang speuren ontdekt Tanja de schokkende waarheid.

Wanneer ze nog midden in het verwerkingsproces zit, slaat het noodlot opnieuw toe. Haar ex, de vader van haar dochtertje, probeert zijn nieuwe vriendin te vermoorden. Daarna springt hij van een flat af. Tanja ziet de beelden op televisie en kan het nauwelijks geloven. Hoe moet ze aan haar vijfjarige dochtertje vertellen dat haar vader een einde aan zijn leven gemaakt heeft?

Als bekende mensen zoals kunstenaar Herman Brood, acteur Antonie Kamerling of schrijver Joost Zwagerman zelfmoord plegen, ontstaat er een schokgolf aan publiciteit over dit onderwerp, maar daarna wordt dit grote maatschappelijke probleem weer weggemoffeld. De media berichten zelden over zelfdoding, terwijl je met verantwoorde publiciteit het taboe rondom zelfmoord kunt verkleinen. Dit boek toont aan dat zelfdodingen en pogingen daartoe een enorme impact hebben op de nabestaanden.

Maria Genova (1973) is journalist en schrijfster van succesvolle en taboedoorbrekende boeken. In 2014 werd ze uitgeroepen tot schrijfster van het jaar. Zeer spraakmakend waren ook haar boeken Sexy selfies over sexting en Het duivelskind, over foute ouders en falende jeugdzorg. Over loverboys en de vrouwenhandel in Nederland schreef ze het boek Gedwongen liefde. Haar toegankelijke boek Komt een vrouw bij de h@cker over hackers en identiteitsfraude werd een hit in het bedrijfsleven. Ze geeft regelmatig lezingen over de onderwerpen uit haar boeken. Zie ook www.mariagenova.nl

Co-auteur Tanja Borggreve (1982) werkt als manager in de horeca en is moeder van drie kinderen. Ze zet zich vrijwillig in om het taboe rondom zelfdoding te verkleinen en voor meer rechten voor de nabestaanden, zoals het recht op het inzien van de politiefoto’s.

Bijzonder detail: Tanja typte in slechts een dag het hele boek op haar mobieltje. Ze werken er samen een jaar aan (vooral via duizenden emails) om er een goed boek van te maken, een boek dat je volgens de proeflezers in één adem uitleest om nooit meer te vergeten.

 

Technische gegevens Als afscheid pijn doet

Formaat 13,5 x 21 cm
Omvang 220 pagina’s
ISBN: 97890 8975 621 3
Prijs: € 16,95

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen