Indicatie ticagrelor uitgebreid

Array

INDICATIE BRILIQUE® (TICAGRELOR) UITGEBREID
Behandeling van patiënten met een voorgeschiedenis van acuut coronair syndroom (ACS) en een hoog risico op een atherotrombotische gebeurtenis kan worden voortgezet na 1 jaar met verlaagde 60mg dosis ticagrelor in combinatie met aspirine. [1] De indicatie tot verlenging van behandeling is gebaseerd op significante cardiovasculaire risicoreductie, aangetoond in de PEGASUS TIMI-54 studie[2], een zogenaamd landmark onderzoek waaraan meer dan 21.000 patiënten wereldwijd hebben deelgenomen.

Zoetermeer, 31 maart 2016 –Per 6 april is Brilique® (ticagrelor) ook beschikbaar in de nieuwe 60mg dosering voor patiënten met een voorgeschiedenis van een hartinfarct (minstens één jaar geleden) en een hoog risico op een atherotrombotische gebeurtenis. Dit houdt in dat de behandeling met de nieuwe, lagere dosering bij dit type patiënt zonder onderbreking kan worden gestart, direct volgend op de initiële behandeling van één jaar met Brilique® 90mg en aspirine of een andere combinatie van DAPT (Dual Anti-Platelet Therapy). De aanbevolen combinatie voor de voortgezette behandeling is tweemaal daags 60mg ticagrelor met een onderhoudsdosering aspirine van 75-150mg. [1]

Interventie cardioloog dr. A.J.M. Oude Ophuis, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en medeauteur van de publicatie van de PEGASUS TIMI-54 studie[2] in het gezaghebbende medisch tijdschrift New England Journal of Medicine: “In deze landmark studie participeerden in totaal 21.162 patiënten. Na de Verenigde Staten was Nederland het tweede grootste includerende land, met 1.560 patiënten. De studie was ontworpen om inzicht te krijgen in hoe patiënten die een hoog risico op ernstige trombotische events blijven houden na een jaar na het hartinfarct moeten worden behandeld.

Bij patiënten die een jaar geleden een myocardinfarct hebben doorgemaakt, resulteert de continuering van de behandeling met een verlaagde dosis ticagrelor in een significante risicoreductie op cardiovasculaire sterfte, een myocardinfarct of beroerte, met een verhoogd risico op ernstige bloedingen, zonder toename van het aantal fatale of hersenbloedingen. Een nieuw, waardevol inzicht waarmee we de cardiovasculaire risico’s voor deze hoog risicogroep langer kunnen beperken.”

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat ook één jaar na een hartaanval het risico op een recidief gebeurtenis blijft bestaan.[4,5]

De PEGASUS TIMI-54 studie[2] onderzocht de werkzaamheid van ticagrelor 90mg en 60mg plus een lage dosis aspirine, in vergelijking met placebo plus een lage dosis aspirine, voor de lange termijn preventie van cardiovasculaire (CV) sterfte, een hartaanval en een beroerte bij patiënten die één tot drie jaar eerder een hartaanval hadden meegemaakt. Inclusiecriterium als maat voor een verhoogd risico was de aanwezigheid van een of meer van de volgende risicofactoren: leeftijd ?65 jaar, type 2 diabetes mellitus, een tweede MI in de voorgeschiedenis, meervatslijden of chronische nierinsufficiëntie. De resultaten tonen aan dat vergeleken met placebo de beide doseringen ticagrelor significant het samengestelde eindpunt van cardiovasculaire sterfte, myocard infarct of beroerte verlaagden:

  • Ticagrelor 90mg geeft een relatieve risicoreductie op het samengestelde eindpunt van 15% versus placebo.
  • Ticagrelor 60mg geeft een relatieve risicoreductie op het samengestelde eindpunt van 16% versus placebo.

Over Brilique®
Brilique® is een orale bloedplaatjesaggregatieremmer voor de behandeling van acuut coronair syndroom (ACS) en is een direct werkende P2Y12 receptor antagonist behorende tot de klasse cyclopentyltriazolo-pyrimidines (CPTPs ). Brilique stopt het samenklonteren van de bloedplaatjes. Aangezien bloedplaatjes betrokken zijn bij de initiatie en/of het verloop van trombotische complicaties van atherosclerose, is aangetoond dat de remming van de plaatjesfunctie het risico vermindert op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals mortaliteit, myocardinfarct of beroerte.

Over de PEGASUS TIMI-54 studie[2]
PEGASUS TIMI-54 is één van AstraZeneca’s grootste studies ooit met meer dan 21.000 geïncludeerde patiënten in 31 landen in Europa, Amerika, Afrika en Australië/Azië.1 De studie is uitgevoerd in samenwerking met de Trombolyse in Myocardinfarct (TIMI ) Study Group van het  Brigham en Women’s Hospital Boston, USA. Naast de eerder hierboven genoemde resultaten bleek uit een subanalyse dat het voordeel van behandeling met ticagrelor voor de lange termijn als secundaire preventie bij patiënten met een myocardinfarct in de voorgeschiedenis en tenminste één extra risicofactor, groter is bij patiënten die de behandeling continueren of herstarten na een korte onderbreking. De toename in bloedingen met ticagrelor was in alle groepen gelijk, ongeacht de tijd tussen randomisatie en het stoppen van de P2Y12 remmer.[3]

Over AstraZeneca
AstraZeneca is een wereldwijd opererend biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontdekking, ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve receptplichtige geneesmiddelen. Zij doen dit voor belangrijke en vaak ernstige aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsziekten, infecties, ontstekingen en stoornissen van het centraal zenuwstelsel. AstraZeneca is actief in meer dan 100 landen en AstraZeneca’s geneesmiddelen worden door miljoenen mensen gebruikt. Kijk voor meer informatie op: www.astrazeneca.nl.

REFERENTIES
1.       SmPC Brilique
2.       Bonaca MP, Bhatt DL, Cohen M, et al. Long-term use of ticagrelor in patients with prior myocardial infarction. N Engl J Med. 2015;372:1791-800
3.       Bonaca et al. European Heart Journal doi:10.1093/eurheartj/ehv531
4.       Jernberg T et al. Eur Heart J (2015) 36, 1163–1170
5.       Kikkert WJ et al. Am J Cardiol 2014;113:229–235 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen