Nieuwe Scan-App aan het bed maakt de medicijnverstrekking nog veiliger

Array

De kans op vergissingen bij het toedienen van geneesmiddelen, met de Scan-App, aan opgenomen patiënten is in het Albert Schweitzer ziekenhuis nóg kleiner geworden, dankzij een slimme app. De door het ziekenhuis ontwikkelde ‘Scan-App’ is geïnstalleerd op een iPod (formaat smartphone). Met dit apparaatje scant de verpleegkundige het medicijn én de barcode op het polsbandje van de patiënt in bed. Het achterliggende voorschrijfsysteem checkt of de juiste medicatie aan de juiste patiënt wordt gegeven en legt bovendien vast dat het middel is verstrekt.

De barcodecontrole is niet nieuw, daarmee werkt het ziekenhuis al sinds 2013. Maar de barcodelezer was tot dusverre gekoppeld aan een laptop die vastzit aan een medicatiewagen. Met die wagen maken de verpleegkundigen viermaal daags een ‘pillenronde’ langs alle bedden. “De kans op fouten was door deze controles al fors teruggebracht, maar het systeem was nog niet waterdicht”, vertelt ziekenhuisapotheker Pieter Bartels. “Vanaf deze medicatiewagens worden namelijk niet de intraveneuze geneesmiddelen – infusen en injecties – gegeven. Die moeten eerst klaargemaakt worden voor toediening en dat gebeurt niet gelijk met de pillenrondes. Juist de infusen en injecties bevatten vaak ‘high-risk’ (risicovolle) medicatie.” Ook eventuele extra toedieningen van medicijnen in de nacht gebeuren niet met de wagen, vertelt Bartels, omdat die nogal groot is en lawaai maakt bij het binnenrijden van de kamer.

Om alle infusen, injecties en tussendoor-medicijngiften net zo veilig te maken als de vaste pillenrondes, liet Bartels de app ontwikkelen door VCD IT Groep. Net als de medicatiewagens is de app aangesloten op het centrale, elektronische voorschrijfsysteem van het ziekenhuis. Op elke verpleegafdeling zijn nu vier iPods met de Scan-App aanwezig. Bartels: “De verpleegkundige maakt net als voorheen de infuuszak klaar, maar neemt nu ook de Scan-App mee naar het bed van de patiënt. Twee simpele scanhandelingen met de handzame ‘telefoon’ zijn dan de waarborg voor het geven van het juiste medicijn aan de juiste persoon. Dit moment vormt de verplichte, tweede controle, die vooral ’s nachts wel eens moeizaam was omdat de verpleegkundige bezetting dan lager is en een collega vaak elders druk bezig is.”

Verwisselingen en vergissingen, die de afgelopen jaren toch al drastisch werden teruggedrongen, moeten hiermee nog onwaarschijnlijker worden. “Het is een volgende stap naar een veiliger ziekenhuisverblijf voor de patiënt”, zegt Bartels. “We zijn het eerste ziekenhuis dat een app inzet op weg naar een nog meer dekkend systeem.” Extra veiligheid valt in de toekomst nog te behalen door uiteindelijk alleen maar gebarcodeerde geneesmiddelen te gebruiken. Nu hebben nog niet alle medicijnverpakkingen zo’n streepjescode, waardoor de controle soms wel handmatig móet plaatsvinden. “Het liefst zien we uiteindelijk honderd procent elektronische verificatie”, besluit Bartels.

Foto Frederike Slieker:

bij patiënt aan bed, medicatiedistributieapp, Simoe Legerstee, verpleegkundige B3, medicijnen en patiënt scannen met ipod

bij patiënt aan bed, medicatiedistributieapp, Simoe Legerstee, verpleegkundige B3, medicijnen en patiënt scannen met ipod

De verpleegkundige scant met de iPod de infuuszak en de barcode op het polsbandje van de patiënt. Zij dubbelcheckt daarmee dat het juiste middel aan de juiste patiënt wordt gegeven.

Bron: ASz

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen