Veldpartijen MSZ werken samen aan verbeteren en versnellen contractering

Array

Zorgaanbieders in de medisch specialistische zorg (MSZ) en zorgverzekeraars willen de manier waarop zij met elkaar afspraken maken over de zorg voor 2017 simpeler maken en dit contracteerproces versnellen. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn hiervoor een gezamenlijk traject gestart. Zij zijn er samen verantwoordelijk voor dat er voldoende zorg is tegen een goede prijs én willen ervoor zorgen dat voor patiënten duidelijk is welke zorg verzekeraars vergoeden.
De volgende partijen nemen deel aan het gezamenlijke traject: Federatie van Medisch Specialisten, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zelfstandige Klinieken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Knelpunten in beeld
Als aftrap van het gezamenlijke traject hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars op 11 maart 2016 een eerste gezamenlijke knelpunten-analyse gemaakt. Daarbij hebben zij geconstateerd dat er veel gedeelde knelpunten zijn. Zo hebben zorgverzekeraars en zorgaanbieders informatie nodig over bijvoorbeeld tarieven, beleidsregels en pakketwijzigingen om goede afspraken met elkaar te kunnen maken. Deze informatie is vaak pas laat bekend waardoor afspraken niet op tijd voor het nieuwe jaar gemaakt kunnen worden. Ook sluiten bijvoorbeeld de processen van zorgverzekeraars en zorgaanbieders niet altijd goed aan op elkaar. De komende periode bekijken de partijen hoe zij deze en andere knelpunten kunnen oplossen of verminderen en welke partijen zij daarbij verder moeten betrekken.

Proces contractering onder druk
De afgelopen jaren hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars in de MSZ te maken gehad met veel wijzigingen in de bekostiging. Ook heeft de sector ingezet op het beperken van de kostengroei om daarmee bij te dragen aan betaalbare zorg voor iedereen. Tegelijkertijd vinden er nieuwe dure technologische ontwikkelingen plaats en komen er dure geneesmiddelen beschikbaar die ook moeten worden ingezet en betaald. Daarnaast moet iedereen rekening houden met regelgeving, wetgeving en tarieven. Dat alles heeft de contractering de afgelopen jaren enorm onder druk gezet. Alle partijen zijn het erover eens dat het in de eerste plaats tijd is voor rust.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen