Geneesmiddelen kunnen goedkoper

Array

Veel geneesmiddelen zijn veel te duur. De farmaceutische industrie stelt dat deze hoge prijs samenhangt met de hoge kosten van het onderzoeks- en ontwikkelingstraject. Wemos is van mening dat meer transparantie noodzakelijk is. Wemos-deskundige Annelies den Boer in het zojuist verschenen themajournaal van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Wemos vindt dat transparantie in de onderzoeks- en ontwikkelkosten van medicijnen noodzakelijk is. Enerzijds om meer zicht te krijgen in de werkelijke kosten, anderzijds zodat helder wordt hoe veilig en effectief een geneesmiddel werkelijk is. Onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.Annelies den Boer: ‘Het is schandalig dat bedrijven medicijnprijzen zo kunnen bepalen en daarmee eigenlijk overheden gijzelen en misbruik maken van de behoefte aan bepaalde geneesmiddelen. De farmaceutische industrie investeert steeds meer in de ontwikkeling van heel dure geneesmiddelen zoals kankergeneesmiddelen. Als je kijkt wat het ons gezondheidssysteem op jaarbasis kost, dan denk ik dat we dit niet kunnen volhouden in Nederland. En dan is Nederland een welvarend land.’

‘Wij denken dat een systeem waarbij de overheid meer geld steekt in het ontwikkelen van geneesmiddelen zichzelf terug zal verdienen omdat we op dit moment als burgers, maar ook als overheid, veel geld kwijt zijn aan dure geneesmiddelen, zoals dure kankergeneesmiddelen, hepatitis C-middelen en dure vaccins, zoals het HPV. Amerikaanse wetenschappers hebben becijferd wat het zou kosten als de overheid meer zou investeren in onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek. Zij zeggen dat je dan goedkoper uit bent dan wanneer je dure geneesmiddelen moet blijven betalen.’

Bekijk de uitzending hier.

Vorige week sprak Peter C. Gøtzsche op uitnodiging van Wemos in de Tweede Kamercommissie VWS over medicijnprijzen. Lees hier ons verslag.
Bron: Nieuwsbank.nl/Wemos
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen