Publieksacademie 18 april: APK voor je hart?

Array

Isala Hartcentrum gaat voor vroegtijdig opsporen van hartproblemen
Zo’n 70 tot 80 procent van de ziekenhuisopnames door hart- en vaatziekten had voorkomen kunnen worden. Hoe? Door op tijd hartproblemen te signaleren én in te grijpen, ook bij mensen die nog geen klachten hebben. Uit onderzoek weten we dat mensen met een te hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, te weinig beweging of een rookverslaving een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Ook erfelijke belasting is van invloed. En wist u dat er een relatie is tussen slechte gebitshygiëne en hartklachten?

Onder het motto beter voorkomen dan genezen, wil Isala Hartcentrum samen met de huisartsen deze zogenaamde hoog risicogroepen op tijd screenen om ernstige hart- en vaatproblemen te voorkomen. Want waarom zou je je auto wel een APK geven en je eigen motor niet? Meer informatie in de Isala Publieksacademie op maandag 18 april a.s.

De lezing begint om 19.30 uur in de Hemminkzaal van Schouwburg Odeon te Zwolle. Gratis kaarten zijn te bestellen bij de theaterkassa van theater De Spiegel via telefoonnummer (038) 428 82 88.  De lezing is thuis ook te volgen via de webstream op www.isalapublieksacademie.nl

Met #IPA16 kunnen van tevoren en tijdens de lezing vragen via Twitter worden ingediend.

Screening van hoog risicogroepen
De sprekers op deze avond zijn cardiologen Arnoud van ‘t Hof en Arif Elvan. Beide cardiologen zien te vaak te jonge mensen opgenomen worden in het ziekenhuis met bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct. De impact ervan is groot. Zowel voor de patiënt als zijn verwanten. Die ziekenhuisopname wil je eigenlijk voorkomen. Maar ook de oudere patiënt vraagt om extra aandacht. Want er is bijvoorbeeld een relatie tussen slechte gebitshygiëne en hartklachten.

Daarom slaat Isala Hartcentrum de handen ineen met bijvoorbeeld huisartsen, KNO-artsen en tandartsen. Onderzoek toont namelijk aan dat 50% van de patiënten minstens één risicofactor heeft. Als je die risicofactor op tijd aanpakt, bijvoorbeeld met medicatie of leefstijlaanpassing, kunnen grote problemen worden voorkomen.

Van ’t Hof licht toe op welke manier risicofactoren effect hebben op het hart- en vaatstelsel, Elvan doet dit in het bijzonder voor hartritmestoornissen. Daarnaast lichten zij toe hoe de screening onder hoog risicogroepen plaatsvindt.

Ook dit jaar sluit de Publieksacademie met het thema aan bij de Hartweek, het jaarlijkse initiatief van de Hartstichting. In de lobby zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van de Hart&Vaatgroep.

Partners
Artsen en medewerkers van Isala verzorgen onder de noemer Isala Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. De lezingen vinden plaats in Schouwburg Odeon te Zwolle, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Zilveren Kruis Achmea, Rabobank, De Stentor, Zwolse Theaters en Isala Academie. Isala Diaconessenhuis verzorgt vier keer per jaar een Publieksacademie in het ziekenhuis te Meppel.

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen