foodwatch!: Stop junkfood met vitamineclaims

Array

76% van de vitamineclaims staat op producten die helemaal niet gezond zijn!
De voedingsindustrie dreigt volgende week een Europees plan tegen te houden dat jou helpt gezonde keuzes te maken. Nu mogen producenten hun mierzoete drankjes, kinderkoekjes en zelfs ijsjes nog aanprijzen met ‘extra vitamines’. Het plan maakt daar een einde aan. Daarom trekt de lobbymachine van de industrie alles uit de kast om jou te blijven misleiden.

Meer dan driekwart van de producten met een vitamineclaim in de supermarkt is niet gezond, blijkt uit onderzoek van foodwatch in Nederland en Duitsland. Koekjes, frisdrank, ijsjes en energy drinks vol suiker zijn natuurlijk gewoon ongezond. Toch schreeuwen de ‘gezonde’ vitamineclaims op dit soort junkfood je tegemoet.

Wat de industrie doet is simpel: ze stoppen vitamines in hun ongezonde producten, en mogen dan opeens ‘rijk aan vitamines’ op de verpakking zetten. Zo worden veel mensen op het verkeerde been gezet: ineens lijken die mierzoete drankjes een stuk gezonder.

Op deze manier misbruikt de voedselindustrie vitamineclaims als marketinginstrument voor precies het tegenovergestelde doel dan dat waarvoor ze bedoeld zijn: ze horen jou als consument te helpen om een gezondere keus te maken. Maar in de praktijk verleiden ze je juist tot aankoop van junkfood.
Hier moet een einde aan komen! Teken de e-mailactie.

Wat is de stand van zaken?
Al in 2009 probeerde de Europese Commissie hier een einde aan te maken. Ze maakte een plan: vitamineclaims, maar ook mineralenclaims en gezondheidsclaims, mogen alleen op producten staan die voldoen aan bepaalde gezondheidseisen, zoals een maximum hoeveelheid suiker. Een doemscenario voor fabrikanten van suikerrijke frisdrank of koekjes!

Maar dit plan bleef jaren op de Europese plank liggen. De voedingsindustrie, die geen inperking wil van het recht om jou met vitamineclaims haar junkfood te verkopen, startte een lobby om het van tafel te krijgen.

Nu krijgen de voedselproducenten wellicht hun zin: volgende week stemt het Europees Parlement over een voorstel om de gezondheidseisen definitief te schrappen. Als dat gebeurt, blijft er dus niets over van het oorspronkelijke plan om jouw gezondheid te beschermen. Vitamineclaims mogen dan gewoon op junkfood blijven staan.

foodwatch eist daarom dat de gezondheidseisen voor vitamine-, mineralen- en gezondheidsclaims overeind blijven. Daarvoor voert foodwatch actie. Help je mee? Kom samen met foodwatch in actie!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen