Diagnose Kanker en dan…een borstamputatie of borstsparende operatie?

Array

De diagnose kanker is gesteld en samen met de arts is het behandeltraject besproken. Vaak een onzekere tijd. Wat staat je te wachten? Doet de behandeling pijn? Wat zijn de bijwerkingen? Dit willen we uitleggen met de serie ‘Diagnose Kanker en dan…’. Deze keer chirurg Yvonne van Riet over een borstamputatie of borstsparende operatie bij borstkanker.

Is borstsparend opereren  beter dan een borstamputatie? Deze vraag krijgt dr. Yvonne van Riet  vaak voorgelegd. “Het is niet de vraag wat beter is, maar wat mogelijk is. We gaan altijd, als het mogelijk is, voor een borstsparende operatie. Maar soms kan dat niet en is een volledige ablatie (verwijdering, red.) van de borst noodzakelijk. Veel vrouwen denken dat een borstamputatie veiliger is. Het geeft ze een zekerder gevoel. De denkwijze is te snappen maar het is niet per definitie veiliger. Een borstsparende operatie heeft een nét zo grote kans op genezing als het verwijderen van de gehele borst. Zelf bespreek ik een borstsparende operatie, indien technisch en medisch mogelijk, als eerste keuze. De impact voor de vrouw op psychisch gebied is meestal minder. Naast het medische resultaat is het cosmetische aspect zeker ook zo belangrijk, dat moet je niet onderschatten. Het zelfbeeld van een vrouw is heel belangrijk, zeker voor het genezingsproces.”

Directe reconstructie
Bij een borstamputatie kan in sommige gevallen een directe reconstructie plaatsvinden. “Soms kan dat in één operatie, dus eerst wordt de borst verwijderd en de plastisch chirurg start daarna direct met het eerste deel van de reconstructie. Voordeel is dat de borst na de operatie niet plat is. Maar dat kan alleen als de patiënt na de borstamputatie geen radiotherapie meer nodig heeft. Als dat het geval is, dan vindt de reconstructie in een later stadium plaats. Dat kan maanden maar ook jaren na de borstamputatie zijn.”

Borstsparende operatie
De keuze voor een behandeling hangt samen met vele factoren, zoals de grootte van de tumor en eventuele bijkomende andere risicofactoren zoals leeftijd, gezondheid van de patiënt en de aanwezigheid van borstkanker in de familie (erfelijke belasting). Na een borstsparende operatie is bestraling altijd noodzakelijk. Van Riet: “Hiermee kunnen mogelijke in het borstklierweefsel achtergebleven cellen die in de toekomst kwaadaardig zouden kunnen worden, alsnog worden uitgeschakeld.” Ze vervolgt: “Bij een borstsparende operatie wordt een tumor ruim uit de borst verwijderd terwijl de borst zelf behouden kan worden. Een borstsparende operatie is alleen mogelijk als de tumor niet te groot is ten opzichte van de afmeting van de borst en maar op één plaats in de borst aanwezig is. Het hangt écht van meerdere factoren af, wat de beste behandeling is”, legt Van Riet uit, “juist om die reden vinden wij het belangrijk om per patiënt goed te bekijken welke behandeling het beste past, waarbij wij rekening houden met alle tumorkenmerken en de persoonlijke situatie en wens van de patiënt.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen