Tergooi betreurt tekortschieten zorg, maar herkent zich niet in beeld zwijggeld

Tergooi betreurt ten zeerste dat de indruk is ontstaan dat de zorg tekort is geschoten en mogelijk mede heeft geleid tot het tragische overlijden van een 21-jarige patiënt in 2014. Het ziekenhuis herkent zich ook volstrekt niet in het beeld over het betalen van ‘zwijggeld’ aan de nabestaanden, zoals dat zaterdagmiddag door het NPO-radioprogramma Argos is geschetst. Volgens het ziekenhuis zijn alle zaken die met het overlijden van de patiënt te maken hebben in alle openheid met de familie gedeeld, besproken en vastgelegd, zodat de familie tot de door haar gewenste afsluiting kan komen. De familie heeft tegenover Tergooi verklaard tevreden te zijn met de uitkomst van de gesprekken.

Na een medische calamiteit kan er tussen betrokken partijen noodzaak en behoefte worden gevoeld om praktische, juridische en financiële zaken officieel te regelen en vast te leggen. In dit geval is dat gebeurd. Op verzoek van de familie, daarin bijgestaan door een advocaat, zijn de gemaakte afspraken met betrekking tot kostenvergoeding en een tegemoetkoming in de schade vastgelegd in een overeenkomst. Beide partijen hebben aangegeven en uitgesproken geen behoefte te hebben om over deze gebeurtenis – op wat voor manier ook – nu of in de toekomst naar buiten te treden.

Op initiatief en expliciet verzoek van de familie is dat met wederzijdse instemming en in de vorm van de in de overeenkomst genoemde voorwaarden opgenomen. Dat is geen zwijggeld. Verder heeft Tergooi na het overlijden intensief contact gehouden met de familie en zo goed mogelijk nazorg en begeleiding geboden. Dat zal het ook in de toekomst blijven doen. Naar onze mening hebben wij in deze zaak ethisch verantwoord en moreel juist gehandeld.

Tergooi benadrukt het tragische overlijden van de 21-jarige patiënt ten zeerste te betreuren en realiseert zich terdege dat het de familie van het slachtoffer en alle betrokken medewerkers van het ziekenhuis diep heeft geraakt. Wij hechten veel waarde aan de privacy van onze patiënten en kennen een beroepsgeheim. Daarom doen we geen inhoudelijke mededelingen over deze zaak. Tot onze spijt leidt dit tot eenzijdige berichtgeving in de media. De tuchtrechter zal uiteindelijk bepalen of de zorg feitelijk tekort geschoten is.

Wel heeft het ziekenhuis inmiddels maatregelen getroffen en de in het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) genoemde verbeterpunten opgepakt en procedures en protocollen aangepast, verbeterd en geborgd. Zo zijn er bijvoorbeeld aanvullende afspraken gemaakt over de beoordeling van patiënten door medisch specialisten en is afgesproken dat bij overplaatsing tussen locaties de patiënt na overplaatsing altijd wordt herbeoordeeld door een arts.

Met deze maatregelen en de permanente in- en externe controle daarop streeft Tergooi naar de kwaliteit en veiligheid van zorg van het allerhoogste niveau. Tergooi heeft inmiddels met de Inspectie afgesproken dat de vaststellingsovereenkomst door hen getoetst zal worden.

Bron: Tergooi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen