Toezegging banken financiering nieuwbouw Tergooi

Array

Een bankenconsortium bestaande uit de ING en ABNAmro heeft Tergooi de financiering van de eerste fase van de nieuwbouw van het ziekenhuis toegezegd. De banken stellen de gebruikelijke voorwaarden, zoals het commitment van zorgverzekeraars voor een deel van de omzet en een gedeeltelijke borging van de leningen door het Waarborgfonds Zorg. De komende drie maanden werkt Tergooi samen met de banken de invulling van de gestelde voorwaarden uit zodat in juli 2016 de financiering definitief kan worden afgerond. Als alles volgens planning verloopt, opent het ziekenhuis in 2020 de deuren van het eerste deel van het nieuwe, moderne ziekenhuis in het gebied Monnikenberg.

Tergooi heeft in 2015 besloten om de nieuwbouw van het ziekenhuis in het gebied Monnikenberg in twee fases uit te voeren. Het ziekenhuis heeft hiervoor gekozen om zo snel mogelijk met nieuwbouw te kunnen beginnen en zo een hoogkwalitatief en toekomstbestendig zorgaanbod voor de inwoners van de Gooi en Vechtstreek te kunnen blijven garanderen.

Voorbereidende werkzaamheden voor de bouw starten reeds in 2016. In 2017 start vervolgens de eerste fase van de nieuwbouw, waarbij de nieuwbouw wordt gecombineerd met het hiertoe aangepaste huidige ziekenhuisgebouw in Hilversum. De overeenstemming met de banken maakt de voorbereidingen voor het realiseren van het eerste gedeelte van de nieuwbouw nu mogelijk. De tweede fase start vanaf 2022, waarbij de nieuwbouw wordt voltooid en het huidige ziekenhuisgebouw in Hilversum op den duur wordt afgebroken.

Twee fases
Nieuwbouw in twee fases maakt het bovendien gemakkelijker om verbetering en vernieuwing als gevolg van technologie en procesinnovaties voor patiënten door te kunnen blijven voeren en flexibeler in te spelen op de vele veranderingen die in de zorgsector op stapel staan. Tergooi gaat de integrale zorgverlening samen met (zorg)partners in de regio verder vormgeven door o.a. nieuwe vormen van zorg, zoals e-health. Tegelijkertijd spreidt Tergooi de vastgoedinvesteringen en daarmee ook financiële risico’s voor het behoud van een gezonde en solide financiële huishouding van het ziekenhuis.

Concentratie Hilversum
Met de uitvoering van de eerste fase van de nieuwbouw in de periode 2017 – 2020 wordt de acute en klinische ziekenhuiszorg volledig op de hoofdlocatie Hilversum geconcentreerd. De hoofdlocatie gaat de spil vormen van zorgpark Monnikenberg. Op het zorgpark komen naast de nieuwbouw van Tergooi ook nieuwe zorgvoorzieningen voor onder meer Merem Behandelcentra, de Mytylschool, de RAV en andere zorgpartners.

De beslissing van Tergooi betekent dat patiënten voor acute, klinische en poliklinische ziekenhuiszorg zoals altijd bij Tergooi terecht kunnen, maar vanaf 2020 op locatie Hilversum zullen worden behandeld. De locaties Blaricum en Weesp worden vanaf die tijd uitsluitend nog gebruikt voor poliklinische zorg, dagbehandelcentra, eerstelijns zorgdiagnostiek, spreekuren van gespecialiseerde verpleegkundigen en gezamenlijke activiteiten integrale zorgverlening met zorgpartners, zoals huisartsen. De profielen voor deze locaties worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Planning
De komende maanden wordt het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt tot een definitief bouwplan en worden verdere voorbereidingen voor de uitvoering van de eerste bouwfase in gang gezet. Over de concrete veranderingen worden patiënten en medewerkers in de komende periode tijdig en uitgebreid geïnformeerd.

Toekomstbestendig
Bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda is blij met deze belangrijke mijlpaal: “Met de financieringsovereenkomst geven de banken aan vertrouwen te hebben in de sterke positie van ons ziekenhuis in de regio en in onze ambitie om samen met onze zorgpartners topklinische zorg te bieden die zinvol, doordacht en toekomstbestendig is. De komende periode zullen we gebruiken om afspraken te maken met betrokken partijen hoe we aan de gestelde voorwaarden kunnen voldoen. We hebben er alle vertrouwen in dat dat ons gaat lukken.”

Bron: Tergooi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen