Gesimuleerde ziekenhuisomgeving op campus Universiteit Twente bestaat tien jaar

Array

Tien jaar ECTM in tien getallen
Deze week viert het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) op de campus van de Universiteit Twente zijn tiende verjaardag. In het ECTM, een van de meest innovatieve medische simulatiecentra in de wereld, kunnen studenten en medisch professionals, onder meer chirurgische vaardigheden en spoedeisende medische handelingen trainen, waarbij ook het inzicht in de werking van moderne technologie veel aandacht krijgt.

In tien jaar trainden 1600 studenten en 950 medisch professionals in het centrum, is het vloeroppervlak bijna vertienvoudigd en vonden er 13600 gesimuleerde (en één echte) hartaanvallen plaats. Tien jaar ECTM in tien getallen.
1) 1600 studenten
In de tien jaar dat het ECTM bestaat hebben ruim 1600 verschillende studenten van de faciliteiten van het ECTM gebruik gemaakt. In het centrum werken UT-studenten van de opleidingen Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Psychologie aan hun praktijkvaardigheden. Gemiddeld volgen deze studenten ruim 14 studieonderdelen in het ECTM. Het aantal studenten dat gebruik maakt van het ECTM stijgt nog elk jaar.

2) 950 medisch professionals
Het ECTM wordt ook veel ingezet om medisch professionals, zoals arts-assistenten, te trainen en te toetsen. In tien jaar tijd gaat het om maar liefst 950 medisch professionals, waaronder veel vaatchirurgen in opleiding. Ze leren er onder meer hoe ze hun praktijkvaardigheden kunnen verbeteren. Denk hierbij aan het op een systematische manier omgaan met spoedeisende medische situaties en hoe ze de nieuwste technologie in de geneeskunde kunnen inzetten.

3) 15.000 bezoekers
Het ECTM is een geliefde ‘attractie’ op de Universiteit Twente. Meer dan 15000 bezoekers hebben in tien jaar een bezoek gebracht aan het simulatiecentrum, waaronder voormalig koningin Beatrix en veel bestuurders van zorgorganisaties en politici. In 2015 bezochten 3062 mensen het ECTM, waaronder 1224 middelbare scholieren. Elk jaar stijgen de bezoekersaantallen.

4) 13.600 gesimuleerde hartaanvallen, en één echte
Het ECTM telt zeven simulatiepoppen, waarmee studenten en professionals trainen om om te gaan met spoedeisende situaties. In tien jaar tijd zijn er met de poppen 13600 hartaanvallen gesimuleerd om studenten en medici te leren reanimeren. In 2011 vond er zelfs één echte hartaanval plaats in het centrum. De hoofddocent simulatieonderwijs kreeg tijdens een afspraak over het reanimatieprotocol een hartaanval. Door kordaat optreden van twee Technisch Geneeskundigen is hij succesvol gereanimeerd.

5) 1800 simulatierollen door acteurs per jaar
Het ECTM werkt veel met speciaal getrainde acteurs die de rol van patiënt spelen. Momenteel maakt het ECTM gebruik van 45 vrijwillige acteurs die samen maar liefst 1800 patiëntrollen per jaar spelen. Op deze manier kunnen studenten van de Universiteit Twente op een realistische manier praktijksituaties oefenen.

6) Van 150 naar 1400 vierkante meter
Bij oprichting in 2006 was het ECTM 150 vierkante meter groot. In de loop der tijd is het centrum, vanwege het intensieve gebruik en de groei van het aantal studenten, regelmatig uitgebreid. Van 300 vierkante meter in 2009, naar 1100 vierkante meter in 2010, naar 1400 vierkante meter op dit moment. Ondanks de bijna vertienvoudiging van het vloeroppervlak, zal het ECTM op korte termijn verder moeten uitbreiden om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen.

7) 65 simulatoren en medische apparaten
In de tien jaar dat het ECTM bestaat is de hoeveelheid simulatoren en de hoeveelheid medische apparaten sterk gegroeid. Momenteel telt het centrum 65 simulatoren en medische apparaten. Denk hierbij aan de geavanceerde simulatiepoppen, virtual reality-trainingsapparatuur voor minimaal invasieve chirurgie, MRI-scanners, chirurgische navigatieapparatuur en EEG-apparaten.

8) 1800 buisjes bloed
Het ECTM is niet alleen een onderwijsfaciliteit, maar wordt ook in toenemende mate ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Zo heeft de UT voor verschillende onderzoeken regelmatig vers bloed nodig. Sinds 2012 beschikt het ECTM over een bloeddonordienst die al 1800 buisjes bloed heeft afgenomen.

9) 6000 uur video
Een deel van de trainingssessies wordt opgenomen, zodat studenten kunnen leren van eventuele fouten. Reflectie is in het ECTM namelijk een belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma. Momenteel bevat de server maar liefst 6000 uur aan video-opnames, afkomstig van de afgelopen vijf jaar.

10) 52,2 kilo varkensvlees per jaar
Voor trainingen worden ook veel onverwachte materialen gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van varkenspoten, -harten, -longen en –levers naast diverse kunstmaterialen om studenten te leren snijden en hechten en om ze beeldgeleide biopsies te laten uitvoeren. Afgelopen jaar is er 52,2 kilo varkensvlees gebruikt in het ECTM. Het gaat hier in de regel om restmateriaal, afkomstig van de keurslager.

Jubileumcongres
Op vrijdag 15 april 2016 organiseert de Universiteit Twente, in het kader van het tienjarig bestaan van het ECTM, het congres ‘Shaping the future of medicine’. Tijdens dit lustrumcongres geven diverse vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland hun visie op de toekomst van onderwijs en training voor de gezondheidszorg, in het bijzonder waar het gaat om het gebruik van (steeds complexere) Medische Technologie.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen