Oogpatiënten stellen kwaliteitscriteria op voor goede oogzorg in ziekenhuis of oogkliniek

Array

Patiënten willen hun zorgverleners laten weten wat zij belangrijk vinden in de oogzorg. Vijf oogpatiëntenorganisaties hebben daarom samen kwaliteitscriteria geformuleerd voor goede oogzorg in ziekenhuis of oogkliniek. Ze willen op die manier bijdragen aan een effectieve en betrokken samenwerking tussen oogarts, huisarts of andere professional in de oogzorg en patiënt. Het eerste exemplaar van de folder met kwaliteitscriteria is op donderdag 7 april officieel overhandigd aan Peter Lansink, voorzitter van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap).

De Kwaliteitscriteria goede oogzorg zijn speciaal gericht op zorgverleners zoals oogartsen, optometristen en orthoptisten. In de folder vinden zij een overzicht van aandachtspunten die patiënten belangrijk vinden in hun oogzorg zoals eigen regie van de patiënt, shared decision making en toegankelijke zorg. Criteria zijn bijvoorbeeld dat de zorgverlener eventuele alarmsymptomen met de patiënt bespreekt, dat zorgverlener en patiënt beiden een eigen verantwoordelijkheid hebben in de behandeling en ook dat de zorgverlener patiënten wijst op het bestaan van patiëntenverenigingen.

Tijdens het NOG-congres in Maastricht hebben de eerste oogartsen de folder al mogen ontvangen. Onder hen ook Stevie Tan, professor netvlieschirurgie en hoofd oogheelkunde VUmc Amsterdam. Zijn reactie is zeer positief: “Wat een mooi werk, het spreekt me zeer aan. We gaan hier actief mee aan de slag.”

Samenwerken aan het verbeteren van kwaliteit
De criteria zijn vastgesteld op grond van uitgebreide gesprekken met patiënten. Zorgverleners kunnen de kwaliteitscriteria gebruiken bij patiëntgerichte kwaliteitsverbeteringen, patiëntenvoorlichting en keuzehulpen, het inkopen van zorg en de ontwikkeling van richtlijnen. Daarnaast willen de oogpatiëntenorganisaties de kwaliteitscriteria inzetten om in gesprek te gaan met zorgprofessionals en met hen samen te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening.

Bestel de gratis folder
Professionals in de oogzorg kunnen de folder met kwaliteitscriteria gratis bestellen via de Ooglijn: [email protected]. Een digitale versie is te vinden op www.oogvereniging.nl/kwaliteitscriteria.

Over Mijn optimale oogzorg
Het project Mijn optimale oogzorg is een samenwerking van vijf oogpatiëntenorganisaties: de Oogvereniging, MaculaVereniging, Hoornvlies Patiënten Vereniging, Vereniging OOG in OOG en de Nederlandse Christelijke Blinden- en Slechtziendenbond. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en loopt van 2016 tot 2018. Projectleider is Petra Kortenhoeven, [email protected].

Bron: Oogvereniging

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen