WhatsApp veiliger, maar nog niet veilig genoeg

Array

Berichten, gesprekken, foto’s en video’s worden met de nieuwste versie van WhatsApp versleuteld verstuurd. Sinds 5 april 2016 maakt WhatsApp gebruik van end-to-end encryptie. Toch is WhatsApp hiermee nog niet veilig genoeg voor het versturen van patiëntengegevens.

Met de invoering van een end-to-end encryptie zijn WhatsApp-berichten uitsluitend nog te lezen voor de zender en ontvanger van dit bericht. En bijvoorbeeld niet voor het bedrijf WhatsApp Inc. Hiermee hebben de makers van WhatsApp een van de grote bezwaren tegen het zakelijk gebruik van de berichtenservice getackeld. De EFF scorekaart is eveneens op 5 april 2016 geupdate. Daarop scoort WhatsApp nu op 6 van de 7 beveiligingscriteria een voldoende. De broncode is echter nog altijd niet beschikbaar voor controle door onafhankelijke derden op de aanwezigheid van fouten, achterdeuren en structurele beveiligingsproblemen.

Goede stap, maar nog niet veilig genoeg
KNMG-beleidsadviseur Sjaak Nouwt is enthousiast over de aanpassingen die WhatsApp nu doorvoert in zijn service: ‘Als het om patiënten gaat, horen artsen vertrouwelijk en dus veilig te communiceren. Het is voor artsen nu iets minder onveilig geworden om daarvoor WhatsApp te gebruiken, ik ben er dus blij mee. Máár, WhatsApp is nog niet op alle punten veilig, het kan echt nog beter. Ik raad artsen dus nog steeds aan te kiezen voor alternatieven die veiliger zijn.’

Zoals Nouwt eerder al aangaf in zijn artikel Veiliger Alternatieven voor Whatsapp, zijn er andere messenger apps die nog steeds veiliger zijn dan WhatsApp. Die veiliger alternatieven scoren op de EFF scorekaart nu al op alle 7 beveiligingscriteria een voldoende.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen