CBG presenteert folder over biologische medicijnen

Voor patiënten die vragen hebben over biologische medicijnen is er vanaf nu een folder beschikbaar. Biologische medicijnen spelen een steeds grotere rol bij de behandeling van diverse aandoeningen. Het CBG heeft deze folder gemaakt in samenwerking met tien patiëntenorganisaties en in overleg met artsen en (ziekenhuis)apothekers.

De werkzame stof in een biologisch medicijn wordt gemaakt door een levend organisme. Daarbij kunt u denken aan bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen.

Omdat een levend organisme wordt gebruikt, kunnen er kleine verschillen ontstaan bij de productie tussen biologische medicijnen. Geprobeerd wordt om deze verschillen zo klein mogelijk te houden. Dit gebeurt door alle stappen van het maken van een biologisch medicijn goed vast te leggen en te controleren.

Na een aantal jaar mogen fabrikanten een origineel medicijn namaken. Bij biologische medicijnen heet dat nagemaakte medicijn een ‘biosimilar medicijn’. Omdat biologische medicijnen gemaakt worden door een levend organisme, gaat het nooit om exact hetzelfde medicijn. De werking en veiligheid van een ‘biosimilar’ komt overeen met een al bestaand biologisch medicijn (referentiemedicijn).

De folder van het CBG is gericht op patiënten en consumenten en bevat beknopte informatie over bijvoorbeeld het gebruik van biologische geneesmiddelen. Voor patiënten en consumenten die meer achtergrondinformatie willen, is er een uitgebreide folder beschikbaar.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen