8 op de 10 magistrale bereidingen niet in orde

0
1164
Acht op de tien bereidingen bij de apotheek blijken niet in orde. De Vlaamse Consumentenorganisatie Test-Aankoop deed een steekproef bij 44 apotheken en maar een kleine minderheid daarvan leverde een volledig correcte bereiding af. Meestal zat er te weinig actieve stof in de capsules.

Een aantal mensen trokken met hetzelfde voorschrift naar de apotheek en in tachtig procent van de gevallen bleek het medicijn niet goed bereid. Voor kinderen en bejaarden is een juiste dosering van zo’n magistrale begeleiding extra belangrijk.

De consumentenorganisatie vraagt meer en betere controles en ook sancties voor apothekers die in de fout gaan.

In Nederland is er voor middelen die de apotheek zelf bereid, bestaat geen uniform beleid. De beslissing om ze te vergoeden is aan de zorgverzekeraar. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen met een halve dosering voor kinderen of middelen in een drankje in plaats van tabletvorm als mensen moeilijk kunnen slikken.

Dit in tegenstelling tot de kant-en-klare, geregistreerde middelen, die door farmaceuten op de markt worden gebracht. Die worden beoordeeld door het landelijke Zorginstituut. Bij de geregistreerde middelen is het dan ook duidelijk of ze wel of niet vergoed worden.