Huisarts Tromp niet verantwoordelijk voor overlijden terminale patiënt

Array

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn die na de dood van een patiënt zelfmoord pleegde, had vermoedelijk geen rol in het overlijden van die patiënt. Dit zei anesthesioloog en pijnbestrijder Kees Besse van het Radboudumc afgelopen vrijdag voor de Raad van State. De huisarts injecteerde een hoge dosering morfine maar daar is de patiënt waarschijnlijk niet aan overleden. Huisarts Nico Tromp pleegde in 2013 zelfmoord nadat de IGZ hem voor een periode van zeven dagen schorste en hij door de politie werd gearresteerd omdat hij een terminaal zieke patiënt meer morfine zou hebben gegeven dan toegestaan. Zijn vrouw Anneke voert sindsdien een verbeten strijd met de instanties. Volgens haar is haar man onterecht geschorst. Eerder was de rechter het daar echter niet mee eens. Daarom ging de weduwe Tromp in hoger beroep bij de Raad van State.

In hoger beroep bij de Raad van State lichtten het Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) en de weduwe van huisarts Tromp hun standpunten toe. De weduwe werd ondersteund door de getuigenis van Kees Besse, vicevoorzitter van de multidisciplinaire richtlijncommissie Pijn bij kanker en lid van de KNMG-richtlijncommissie Palliatieve sedatie. Besse bevestigde dat de patiënt niet aan de hoge dosering morfine overleden kan zijn door de slechte bloedcirculatie in het been waarin werd geïnjecteerd. Dit zou volgens de deskundige ervoor hebben gezorgd dat de morfine de hersenen bijna niet bereikt zou hebben.

De huisarts bezocht in augustus 2013 een terminaal zieke man die moeite had met ademen. Tromp gaf de patiënt morfine, maar in een hogere dosering dan gebruikelijk is. Een co-assistent die ook aanwezig was, vond de handelswijze van de huisarts twijfelachtig en trok aan de bel. Tromp werd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op non-actief gesteld en het OM startte met een strafrechtelijk onderzoek. De huisarts pleegde enkele dagen later zelfmoord. De familie van de overleden patiënt was echter erg tevreden over het handelen van de huisarts en zijn dankbaar voor zijn poging het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. Volgens de advocaat van Anneke Tromp kreeg de IGZ vandaag de nodige kritische vragen te verduren van de rechters. Ook deed een deskundige uitspraken ten gunste van de overleden huisarts. Mevrouw Tromp zwaar aangedaan was door de rechtszaak.

Binnen zes weken doet de Raad van State uitspraak.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen