IC patiënten sneller van beademing af door speciaal ontwencentrum beademing

Speciaal ontwencentrum beademing maakt persoonsgerichte zorg, doelmatige zorg en een sneller herstel mogelijk
Het Radboudumc heeft sinds kort een expertise centrum voor Intensive Care (IC) patiënten die moeilijk ontwennen van de beademing. In het ontwencentrum beademing wordt met behulp van de nieuwste technologie de longfunctie, ademspierfunctie en hartfunctie van patiënten gemeten om zo de oorzaak van moeilijke ontwenning te achterhalen. Dit leidt tot een behandelingsaanpak die een sneller herstel van de patiënt en aantoonbaar lagere zorgkosten oplevert. De aanpak van het Radboudumc is uniek in Nederland.

In Nederland verblijven patiënten op een IC afdeling zolang zij kunstmatig beademd worden. Voor een belangrijk deel van deze patiënten geldt dat zij sneller herstellen wanneer zij eerder succesvol kunnen ontwennen van de beademingsmachine. In het ontwencentrum wordt met speciale zorg in kaart gebracht of patiënten van de beademing kunnen en op welke manier. De totale behandeling duurt maximaal dertig dagen.

Specialistisch team

In het nieuwe centrum werkt een gespecialiseerd team van verpleegkundigen, intensivisten en fysiotherapeuten nauw met elkaar samen. Met behulp van de nieuwste technologie worden in korte tijd onder andere longfunctie, ademspierfunctie en hartfunctie bepaald. Dit maakt het mogelijk om de zorg specifiek op de patiënt af te stemmen. Een geïndividualiseerd trainingsschema om ademspierfunctie of de functie van andere spieren te verbeteren draagt bij aan een snellere mobilisatie en herstel van de patiënt.

Lagere kosten

De kosten voor opname in dit centrum zijn bijna duizend euro per dag lager dan voor een reguliere IC afdeling, wat bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling van de gezondheidszorg. Het ontwencentrum is mede mogelijk door een samenwerkingsverband van het Radboudumc met zorgverzekeraar VGZ. Deze samenwerking is onderdeel van een breder initiatief onder de noemer Betaalbaar beter.

Uniek in Nederland
Het Radboudumc is in Nederland het enige ziekenhuis met een speciaal IC ontwencentrum beademing en biedt deze zorg voor IC patiënten uit heel Nederland. Het centrum is naar een voorbeeld van de Verenigde Staten waar al veel ervaring is met gespecialiseerde IC’s voor moeilijke ontwenning van de beademing. Daarnaast vervult het innovatieve centrum een belangrijke adviesfunctie voor alle intensivisten in Nederland.

Het Radboudumc ontwencentrum beademing is in Nederland bij zorgprofessionals bekend onder de naam NExCOB.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen