Beroerte leren voorkomen en herkennen tijdens Dag van de Beroerte

Array

De gevolgen van een beroerte zijn bij veel mensen bekend, zoals spraakproblemen, vergeetachtigheid of een verlamd lichaamsdeel. Een gezonde leefstijl kan helpen om een beroerte te voorkomen. Daar vraagt Franciscus Gasthuis & Vlietland aandacht voor op dinsdag 10 mei 2016: de Europese Dag van de Beroerte. Aan de hand van een enorm opblaasbrein en door het laten uitvoeren van verschillende testjes, leren bezoekers die dag alles over het voorkomen en herkennen van een beroerte.

Gezond eten, voldoende bewegen, stoppen met roken; het draagt allemaal bij aan het voorkomen van een beroerte. Daarom wordt eerst de gezondheid in kaart gebracht, door middel van testjes. Bijvoorbeeld het meten van cholesterol en glucosegehalte, door het geven van een druppel bloed. Ook wordt het eetpatroon besproken, evenals de verhouding lengte-gewicht (BMI) en of iemand rookt.

Na het in kaart brengen, wordt per bezoeker gekeken wat nodig is om voortaan een gezonde leefstijl toe te passen. Bezoekers kunnen hiervoor terecht bij de aanwezige artsen, verpleegkundigen en patiëntenverenigingen.

Praktische gegevens
Bezoekers zijn van harte welkom in de Centrale Hal van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis op dinsdag 10 mei. De activiteiten starten om 10.00 uur en duren tot 15.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.sfg.nl/dagvandeberoerte.

Wat is een beroerte?
Als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling wordt onderbroken, spreekt men van een beroerte. Er kan dan sprake zijn van een hersenbloeding, van een herseninfarct of van een TIA (voorbijgaande beroerte). Aan een beroerte kan iemand blijvende klachten overhouden, zoals een (gedeeltelijke) verlamming.

Als iemand vanwege een beroerte naar het ziekenhuis gaat, dan komt hij of zij terecht op de afdeling Neurologie in Franciscus Vlietland of Franciscus Gasthuis. Op deze afdelingen werken verpleegkundigen en artsen die een beroerte gericht kunnen behandelen. Deze afdelingen blijven ook in de toekomst zowel in Franciscus Vlietland als in Franciscus Gasthuis aanwezig.

Fotobijschrift: Verpleegkundigen staan tijdens de Dag van de Beroerte klaar om te meten en uitleg te geven.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen