Laat bloedverlies je leven niet beïnvloeden

Maandelijks op zoek naar donkere kleren vanwege mogelijke menstruatieongelukjes? Beschermen tampons en maandverband niet voldoende? Vaak moe en pijn? Veel vrouwen hebben last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatieperiode. Dit bloedverlies kan flink belemmeren op het werk, sport of sociaal vlak. Gelukkig is daar iets aan te doen. Dankzij de NovaSure behandeling in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) behoort hevig bloedverlies tot verleden tijd en hoeft het leven niet meer stil te staan tijdens de menstruatieperiode.

Tijdens de NovaSure behandeling verwijdert de gynaecoloog eenmalig, onder plaatselijke of gehele verdoving, snel en eenvoudig het slijmvlies van de baarmoederwand. Hierdoor neemt de menstruatie af, terwijl de hormonale cyclus gewoon doorgaat.

Na één jaar is bij 91% van de vrouwen het bloedverlies normaal of minder dan normaal en bij 41% zelfs helemaal weg. Naast dat de ingreep snel en poliklinisch gedaan kan worden, is een ander voordeel van de NovaSure dat bijwerkingen van een hormoonbehandeling of de risico’s van een baarmoederverwijdering worden vermeden.

Bij poliklinische behandeling wordt lokale verdoving en pijnstilling gegeven, waardoor de pijn voor de meeste vrouwen zeer acceptabel is. De meeste vrouwen ervaren de dag na de ingreep geen pijn meer en kunnen binnen twee dagen de dagelijkse activiteiten hervatten.

Voorafgaand aan de behandeling wordt uitgesloten dat er andere oorzaken zijn voor het bloedverlies, zoals myomen, poliepen of een infectie. De behandeling is geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben, omdat verwijdering van het baarmoederslijmvlies bij deze klachten dan het overwegen waard is.

Vrouwen met hevig bloedverlies kunnen hun klachten bespreken met de huisarts. Na een verwijzing naar de gynaecoloog wordt er gekeken of zij in aanmerking komen voor de NovaSure.

Bron: Groene Hart Ziekenhuis