Centrale rol RUG in ontwikkelen nieuwe antibiotica

Array

Betere antibiotica nodig om resistentieprobleem aan te pakken
De Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt zich steeds meer tot hét Nederlandse centrum voor onderzoek naar nieuwe antibiotica. Onlangs kregen RUG en UMCG geld om 34 promovendi hiervoor aan te stellen, er is een nieuw Centre for Sustainable Antimicrobials en de universiteit organiseert samen met de KNAW op 2 en 3 mei het congres Antibiotics – Now! Experts uit binnen- en buitenland bespreken dan het urgente probleem van antimicrobiële resistentie en voornamelijk de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Eerder trok Schippers al 9 miljoen uit om de infrastructuur voor onderzoek naar nieuwe antibiotica te versterken – samenwerking tussen wetenschap en bedrijven. De universiteiten van Groningen, Leiden en het nieuwe onderzoeksinstituut Netherlands Centre for One Health dragen zorg voor de verdeling daarvan. Bij de lancering van het Netherlands Centre for One Health beloofde Schippers nog eens 16 miljoen extra beschikbaar te stellen voor onderzoek. Dat geld is rechtstreeks bestemd voor het financieren van onderzoeksvoorstellen van universiteiten.

RUG en UMCG werken aan de opzet van het Centre for Sustainable Antimicrobials (CeSAM). Bestaand onderzoek naar antibioticaresistentie wordt daarin samengebracht. ‘Dat is nu nog versnipperd’, zegt research manager Engel Vrieling van het Groningen Biomolecular Sciences & Biotechnology Institute.

Het instituut moet ruimte geven aan vernieuwend grens- en discipline-overschrijdend onderzoek.

Het Groningse CeSAM zet zichzelf verder op de kaart met een symposium dat de KNAW samen met de RUG organiseert en begin mei wordt gehouden onder het kopje Antibiotics – Now! Experts uit binnen- en buitenland bespreken dan het urgente probleem van antimicrobiele resistentie en voornamelijk de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen