Oproep aan minister Schippers: zet PrEP nog dit jaar in

Aids Fonds en Soa Aids Nederland roepen in een brief minister Schippers van Volksgezondheid op om PrEP, de hiv-preventiepil, nog dit jaar beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Ze doen deze oproep samen met het COC, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren. PrEP is een nieuwe, bewezen effectieve, hiv-preventie methode. Het bestaat uit het slikken van een pil die voorkomt dat je hiv oploopt.

Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds-Soa Aids Nederland, in de brief : “We vinden het niet acceptabel dat PrEP in Nederland niet beschikbaar is. Hierdoor lopen meer mensen dan nodig een levenslange chronische infectie met hiv op en vinden er meer hiv-transmissies plaats die eigenlijk voorkomen kunnen worden. “

Minder hiv door PrEP

Jaarlijks worden in Nederland nog steeds meer dan 1000 nieuwe hiv-infecties vastgesteld. De nieuwe preventie methode kan dit aantal drastisch terugbrengen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat PrEP zeer goed tegen hiv beschermt. De ervaringen in San Francisco zijn spectaculair: onder 657 mensen die tussen 2012 en 2015 PrEP kregen is er geen enkele hiv-infectie gevonden, terwijl ze voorheen veel risico liepen.

Inzet PrEP blijft in Nederland achter

Richtlijnen van de WHO en UNAIDS bevelen aan om PrEP aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op hiv. Een aantal landen heeft PrEP dan ook beschikbaar gesteld: de Verenigde Staten, Kenia, Israël, Canada en Frankrijk. In Nederland is de toegang tot PrEP gelimiteerd tot exact 370 personen, die mee mogen doen in een demonstratieproject van de GGD Amsterdam.

Aids Fonds-Soa Aids Nederland en de andere ondertekenaars van de brief vragen de minister waarom ze de brede inzet van een bewezen effectief preventiemiddel tegen hiv laat liggen.

Van Deth: “Wij vinden het onaanvaardbaar dat jaar na jaar honderden hiv infecties in Nederland plaatsvinden, die voorkomen hadden kunnen worden.”

Hiv in Nederland

De jaarlijkse cijfers van de hiv-epidemie in Nederland laten zien dat een voortzetting van het bestaande pakket aan preventie strategieën, zoals voorlichting, condoompromotie, bevorderen van testen, sneller behandelen, niet tot een daling van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland zal leiden. Er zitten grenzen aan wat we kunnen bereiken met dit pakket. Alleen door PrEP eraan toe te voegen kunnen we het aantal nieuw infecties met hiv in Nederland omlaag brengen.

Van Deth : “PrEP biedt een extra mogelijkheid aan mensen die de verantwoordelijkheid willen nemen om zichzelf en hun partner tegen hiv te beschermen. PrEP is waar we op zaten te wachten, het is dat extra preventiemiddel dat nodig is om hiv nu eindelijk de kop in te drukken.“

Kostenbesparend

PrEP is niet alleen een effectief middel voor de individuele en publieke gezondheid; het zal ook leiden tot kostenbesparingen, legt de brief uit. Het behandelen van iemand met hiv, die levenslang medicatie moet gebruiken, is vele malen duurder dan het voorschrijven van PrEP tijdens periodes dat iemand seksueel actief is en een verhoogd risico loopt op een hiv-infectie.

Oproep tot actie

De oproep om nog dit jaar PrEP beschikbaar te maken in Nederland, is ook gericht aan de farmaceut van de hiv-preventiepil. Op dit moment is er slechts één middel beschikbaar voor PrEP: Truvada van fabrikant Gilead.

Samen met nationale partners1 werken Aids Fonds en Soa Aids Nederland aan de randvoorwaarden voor een verantwoorde toepassing van PrEP in Nederland. Maar om PrEP nog dit jaar in te kunnen zetten is actie nodig van zowel Minister Schippers als fabrikant Gilead.

 


Meer informatie:

Fact sheet: Tien vragen over PrEP

Dossier: PrEP informatie voor professionals

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen