Praat over prostaatkanker én seksleven in de spreekkamer

Array

De meeste prostaatkankerpatiënten geven hun seksleven na het ondergaan van een behandeling tegen hun ziekte een dikke onvoldoende. Dit komt omdat zij en hun partners vooraf onvoldoende weten wat hen te wachten staat. Mensen die wel goed worden voorgelicht door hun huisarts of oncoloog ervaren veel minder problemen.

Op prostaatkanker en seksualiteit rust nog een groot taboe. Patiënten durven er vaak zelf niet over te praten en huisartsen en oncologen denken er niet altijd aan om het voor of tijdens het behandeltraject als gesprekonderwerp aan te snijden.

Daarom houdt geneesmiddelenbedrijf Ipsen dinsdag 19 april 2016 een wetenschappelijk symposium in Amersfoort voor urologen, verpleegkundigen en andere betrokken zorgprofessionals over hoe je seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maakt. Dit doet Ipsen in samenwerking met patiëntenverenigingen ProstaatKankerStichting.nl en Leven met blaas- of nierkanker en collega-geneesmiddelenbedrijf Lilly.

Tijdens het symposium vertellen artsen hoe zij met patiënten praten over de invloed van behandelingen zoals chemo- en radiotherapie op het seksleven. Patiënten kunnen simpelweg de zin in seks verliezen of krijgen bijvoorbeeld erectieproblemen.

Jaarlijks krijgen tienduizend Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker. Uit onderzoek van Hogeschool Saxion – in opdracht van de ProstaatKankerStichting – onder duizend stellen, blijkt dat de kankerbehandeling áltijd invloed op het seksleven van patiënten en hun partners.
Bij nier-, blaas- en teelbalkanker ervaren patiënten overigens net zo goed problemen met seksualiteit en intimiteit.

Wanneer artsen mensen goed voorlichten, zijn ze beter voorbereid op wat hen te wachten staat. Ook kan het praten over de mogelijke gevolgen van een behandeling voor het seksleven, artsen en patiënten helpen bij het maken van een behandelkeuze.

“Tegenwoordig gaat bij een kankerbehandeling niet alleen meer om levensverlenging, maar bovenal om hoe je patiënten levenskwaliteit teruggeeft,” stelt één van de sprekers tijdens het symposium, Cobi Reisman, uroloog-seksuoloog van Ziekenhuis Amstelland uit Amstelveen. ”Of zoals ze in het Engels zeggen: Het gaat niet alleen om ‘adding years to life, but about adding life to years’.”

Zo kunnen prostaatkankerpatiënten voor de keuze worden gesteld tussen een operatie waarbij hun prostaat wordt verwijderd of behandeling met bestraling, naast een behandeling met medicijnen. Bij het verwijderen van de prostaat is het risico groot dat een patiënt impotent word en soms alleen nog een erectie kan krijgen met behulp van pompjes en/of injecties, terwijl bestraling andere seksuele gevolgen heeft. Bij gebruik van medicijnen kunnen mannen na afloop vaak nog wel een erectie krijgen – al is dat meestal met hulp van erectiepillen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen