Nationale ombudsman wil dat overheid alsnog excuses maakt aan Q-koortspatiënten

Array

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de Nederlandse overheid alsnog excuses maakt aan Q-koortspatiënten. “Een echt excuus is nooit te laat,” zegt Van Zutphen vanavond in EenVandaag. “Maar hoe langer het duurt, hoe minder ze als oprecht gevoeld zullen worden.

De Nationale Ombudsman, destijds Alex Brenninkmeijer, deed in 2012 onderzoek naar de Q-koortsepidemie.

De overheid had ‘onbehoorlijk’ gehandeld door te laat op te treden en te weinig informatie aan burgers te verschaffen, zo luidde de conclusie. Met zijn aanbevelingen om excuses te maken en in concrete gevallen tot schadevergoeding over te gaan, is tot nu toe niets gedaan.

Van Zutphen reageert in de uitzending van EenVandaag op een reportage over twee
Q-koortspatiënten. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen van hun besmetting. Samen met ruim 300 andere slachtoffers stellen zij de staat nu aansprakelijk voor de geleden schade.

Ombudsman Van Zutphen: “Ik vind het wel doodzonde dat er met de aanbevelingen van de Ombudsman heel weinig of misschien zelfs niks is gebeurd en dat er nu een rechtszaak loopt. Dat was nou net wat we niet wilden.”

De Q-koorts brak in Nederland in 2007 uit op een boerderij in Noord-Brabant. Het werd de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek, een kwart van hen ondervindt nog dagelijks de gevolgen. Zo’n 50.000 mensen raakten besmet en er vielen zeker 26 doden.

Het aantal beesten in Noord-Brabant blijft intussen toenemen. De geitenboer in Herpen, waar de Q-koortsepidemie destijds uitbrak, wil fors uitbreiden. Geiten worden tegenwoordig ingeënt, maar de bacterie is nog steeds aanwezig. De bevolking maakt zich daar grote zorgen over.

Die zorgen deelt Jos van de Sande, voormalig hoofd infectieziektebestrijding van GGD Hart voor Brabant. “Door vaccinatie is de uitscheiding (van de bacterie, red.) veel minder. Daarom zijn op dit moment de risico’s voor q-koorts uitermate beperkt. Maar er hoeft maar weinig te gebeuren, zoals bijvoorbeeld die gigantische uitbreiding of een mutatie van de bacterie en het vaccin helpt al niet meer. Er kan dus van alles gebeuren waardoor het risico in een keer toeneemtEenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen