Het niemandsland van een moeder

Array

Als je kinderen je dood verklaren
Geertje Paaij
Aan mijn geestesoog trekken taferelen met mijn dochters voorbij. Moet ik nog een laatste verzoeningspoging doen? Het is zo zinloos. Alsof ik een trui brei en steeds weer een stukje uithaal om verder te kunnen breien. (Uit: Het Niemandsland van een moeder)

Een indringend en zeer persoonlijk boek over onbeantwoorde ouderliefde en verstoorde familierelaties. Want wat doe je als je kinderen, van wie je zielsveel houdt, je niet meer willen zien? Leg je je daarbij neer of vecht je voor ze? In dit openhartige en taboedoorbrekende boek vertelt moeder en auteur Geertje Paaij over haar wanhopige worsteling om een liefdevolle band met haar beide volwassen dochters te behouden. En ze schetst hoe pijnlijk het proces van het ongewild loslaten van je kinderen is. Want schrijnende pijn van doorgesneden familiebanden blijft.

Geertjes oudste dochter Brigit lijdt aan schizofrenie, woont zelfstandig en raakt verslaafd aan drugs. Haar jongste dochter Iris komt financieel aan de grond te zitten, heeft ADHD en een persoonlijkheidsstoornis. Op de achtergrond zorgt falende hulpverlening voor extra verwijderingen tussen moeder en dochters.

Geertje Paaij vertelt over haar wanhopige worsteling om samen met haar partner Ron een liefdevolle band met haar volwassen dochters te behouden. Dat plaatst haar regelmatig voor dilemma’s.

Hetniemandsland-COVERInmiddels heeft ze haar dochters al twee jaar niet meer gezien. Haar oudste beschouwt haar moeder als de vrouw van Satan en blijft haar eigen brein verdoven met speed. Haar jongste verbrak het contact toen haar moeder niet langer klaarstond met haar portemonnee. Uiteindelijk maakt Geertje uit lijfsbehoud drastische keuzes. Dit boek is naast een persoonlijk verhaal gebaseerd op mailwisselingen, dagboekfragmenten, uitlatingen op social media en rapportages van de ggz, mentor en woonbegeleiding of besprekingen met hen.

Elke dag besluiten mensen om uiteenlopende redenen het contact met hun naaste familie te verbreken. Het is een pijnlijk proces en voor degenen die het treft zeer verdrietig. Met dit boek beoogt Paaij inzicht te geven in de processen die zich afspelen in het hoofd van ouders die hun volwassen kinderen nooit meer zien. Zij hoopt vooral dat het ertoe bijdraagt dat volwassen kinderen ervan doordrongen raken hoe ingrijpend het is wanneer zij het contact met hun ouders verbreken.

Geertje Paaij (1952) heeft jarenlang bij het Openbaar Ministerie en de Reclassering gewerkt. Daarna maakte zij de overstap naar de politiewereld. In haar werk draait alles om sociale veiligheidsvraag-stukken (o.a. jeugd, alcohol en drugs). Een thema dat Geertje nauw aan het hart ligt. Daarnaast is ze schrijfster van boeken met een sociaal-maatschappelijk thema. Het niemandsland van een moeder is haar derde boek.

Op een lezerscolumn van Geertje Paaij in Metro afgelopen najaar reageerden honderden lezers. De column leidde ertoe dat de Tweede Kamer-fractie van de SP Tweede Kamervragen indiende, onder meer over het onvoldoende betrekken van ouders bij de psychiatrische behandeling van hun kind.

Technische gegevens Het niemandsland van een moeder
Formaat 13,5 x 21 cm
Omvang 256 pagina’s,
Uitvoering paperback
ISBN: 97890 8975 611 4
Prijs: € 17,95

Bron: medialaferes

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen