Zeven miljoen euro voor onderzoek naar glaucoom

De Europese Unie, het UMCG, de RUG en andere partners trekken samen 7 miljoen euro uit voor onderzoek naar de oorzaken van glaucoom en betere, vroegere opsporing en behandeling van deze oogziekte. En dat is hard nodig, want er worden nog steeds veel mensen blind door deze ziekte. 25 promovendi, 15 in het UMCG en 10 in andere Europese onderzoeksinstituten, hopen daar verandering in te brengen.

Hou je handen maar eens op ooghoogte naast je hoofd. Kun je ze aan beide kanten zien? En als je ze een paar centimeter naar achteren houdt? Glaucoompatiënten krijgen een vernauwing van het gezichtsveld. Dat gaat vaak zo geleidelijk, dat mensen het pas door krijgen als hun gezichtsveld héél veel kleiner geworden is, en het eigenlijk te laat is om de ziekte nog goed te kunnen behandelen.

Lees verder op KennisInZicht, het digitale wetenschappelijke magazine van het UMCG

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen