Medicijnen mee op vakantie, waar moet je aan denken?

Array

Schengenverklaring of medische verklaring voor
Reist u met naar een Schengenland? Dan moet u een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is 30 dagen geldig. U heeft meerdere verklaringen nodig als de periode langer is. De data moeten op elkaar aansluiten. Gaat de reis door verschillende Schengenlanden, dan is maar 1 verklaring nodig. U mag daarop maximaal 4 landen noemen.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet patiënten een Schengenverklaring of een medische verklaring meenemen/aanvragen. Dit hangt af van het land waar men naar toe reist.  Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als u zorg nodig heeft in het buitenland.

Vraag de apotheker welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Of kijk in lijst 1 en 2 van de Opiumwet met de werkzame stoffen van medicijnen.

Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen.

Voor landen buiten het Schengengebied heeft u een medische verklaring nodig. De verklaring is voor 1 jaar geldig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vindt u op de website van het CAK.

Op de website van het CAK vindt u een overzicht met landen. Hier kunt u voor uw land van bestemming opzoeken wat u moet doen voor de aanvraag van een Schengenverklaring of medische verklaring. Voor sommige landen moet u bijvoorbeeld een medische verklaring nog laten legaliseren. En soms moet u contact opnemen met de ambassade van een land voor aanvullende regels.

Medicijnpaspoort
Ook als je geen opiaten gebruikt is het verstandig om, voordat je op reis gaat, een medicijnpaspoort aan te schaffen. Met dit medicijnpaspoort kun je namelijk bij een lokale apotheek nieuwe medicijnen halen. Het medicijnpaspoort kun je krijgen (aanschaffen) bij de apotheek. Daarnaast kan je ook een lijst maken van je eigen apotheek, waarop de medicijnen staan. In het paspoort staan de middelen die je gebruikt met merknaam, werkzame stof en eventuele overgevoeligheden. Met deze lijst kun je vervolgens ter plaatse naar een apotheek, arts of ziekenhuis om de medicijnen te halen. Middels het medicijnpaspoort kun je in noodgevallen of bij ernstige klachten, snel en adequaat geholpen worden in apotheken of ziekenhuizen.

Medicijnpaspoort geen geldig reisdocument
Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen u gebruikt. Of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Medicijnen meenemen in originele verpakking
Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

Het kan voorkomen dat je tijdens vakantie in het buitenland onverhoopt zonder medicijnen komt te zitten. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je ze bent vergeten in te pakken. Natuurlijk erg vervelend, maar belangrijker wat kun je het beste doen? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Neem bij twijfel over medicijnen, die ter plaatse worden verstrekt, contact op met de eigen apotheek thuis. In sommige gevallen is het ook mogelijk dat je medicijnen worden opgestuurd naar je vakantieverblijf. Het is dus altijd verstandig eerst contact op te nemen met reis- of zorgverzekeraar en bij twijfel met je eigen apotheek. Zorg in ieder geval dat je altijd minimaal voor drie dagen medicijnen meeneemt of voor de gehele reis. Bewaar je medicijnen altijd in je handbagage, het liefst verspreidt over meerdere tassen. Vertrek daarnaast nooit zonder voorschrift als je een medische behandeling ondergaat.

https://www.thuisapotheek.nl/medischeverklaring/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen