Zou kan het ook, transparantie positief in praktijk gebracht

0
1292

‘Artsen, patiëntenorganisaties en farmaceuten werken al vele jaren samen. Kennis wordt gedeeld, wetenschap verspreid en ze helpen elkaar de zorg voor patiënten echt rrref te maken. Met kennis zijn patiënten beter in staat een goede keuze te maken voor hun eigen behandeling. Zeker nu er meer en meer behandeld wordt volgens het principe van personalised medicine. Naast de ontwikkeling en toepassing van (nieuwe) geneesmiddelen in cocreatie met patiënt en arts is er ook steeds meer roep om transparantie ten aanzien van financiële relaties tussen artsen, farmaceuten en patiëntenorganisaties. Gisteren is het vernieuwde transparantieregister gelanceerd.

Waarin vorm en inhoud wordt gegeven aan die doorzichtigheid van de bijbehorende financiële banden. de politiek en de maatschappij een doorn in het oog. Transparantie blijft het sleutelwoord. Iets waarvan vaak wordt aangenomen dat farmaceuten dat liever niet doen. Vandaag stond op geneesmiddelendebat.nl een heel mooi voorbeeld van een farmaceut die de roep om transparantie positief oppakt en nog meer transparantie biedt.

Openheid is de weg om de volgend slag in de zorg te maken, waarin er meer behoefte is aan innovatie maar ook aan het betaalbaar houden van de zorg. Deze transparantie is volgens mij de weg om de constructieve relatie gestand te doen waarbij artsen, patiënten en farmaceuten samenwerken aan betaalbare innovatie die nog voor veel ziekte hard nodig is. Hoop dat dit soort ontwikkelingen het vertrouwen in de farmaceutische branche terug zullen brengen.

Janine Budding, MedicalFacts

BRONJanine Budding, MedicalFacts
Vorig artikelNefarma blij met openheid over samenwerking
Volgend artikel99-plussers delen hun geheim in een bijzonder boek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.