Meer openheid over calamiteiten in ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) juicht toe dat ziekenhuizen openheid bieden over calamiteiten. Vrijwel alle ziekenhuizen hebben de vraag van de NOS (calamiteiten in ziekenhuizen) beantwoord naar de aantallen calamiteiten die zij in 2015 bij de inspectie hebben gemeld. Ook de inspectie gaat meer informatie delen die ertoe doet om de zorg verder te verbeteren.

De ziekenhuiszorg in Nederland staat op een hoog niveau. Echter, soms doen zich incidenten voor die niemand heeft gewild, die te maken hebben met de kwaliteit van zorg, en tot ernstige gezondheidsschade of zelfs overlijden van de patiënt leiden. Dan spreken we van een calamiteit.

Zorginstellingen zijn verplicht om calamiteiten bij de inspectie te melden. Onderzoek moet dan aantonen wat er is misgegaan. Door het onderzoeken van calamiteiten ontstaat inzicht in wat er niet goed is gegaan. Dat leidt tot leren en verbeteren in de zorg en tot meer vertrouwen.

Bij twijfel ook melden
De inspectie ontvangt steeds meer meldingen van calamiteiten. Ze krijgt ook steeds vaker meldingen waarbij twijfel bestaat of inderdaad sprake is van een calamiteit. Bij twijfel kun je beter ook melden, vindt de inspectie. Daarbij staat het lerend vermogen van de zorginstellingen zelf centraal. De inspectie verwacht dat ziekenhuizen deze ervaringen ook meer met elkaar gaan delen.

Betrouwbare overzichten
Eind 2013 riep de inspectie zorgaanbieders op om de patiënt en/of familie te betrekken in het onderzoek naar een calamiteit. In 2015 gebeurde dat al bij vier van de vijf calamiteitenonderzoeken. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek en voor de verwerking van wat er is gebeurd door de patiënt of nabestaanden. Daarnaast heeft een toenemend aantal ziekenhuizen de nazorg voor zorgverleners goed georganiseerd. Ook ziet de inspectie dat de kwaliteit van de calamiteitenrapportages door de ziekenhuizen toeneemt. Omdat ziekenhuizen steeds beter en op een meer vergelijkbare manier rapporteren, kan de inspectie betrouwbare en geanonimiseerde overzichten maken. Met ingang van 2016 wil de inspectie deze informatie periodiek gaan publiceren.

Meer informatie
Bekijk het artikel op www.nos.nl over calamiteiten in ziekenhuizen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen