Nefarma blij met openheid over samenwerking

Geneesmiddelenfabrikanten hebben in 2015 meer gegevens gemeld over de financiële relaties met zorgverleners aan het Transparantieregister Zorg. Vanaf dit jaar zijn voor het eerst de relaties die farmaceutische bedrijven met patiëntenorganisaties hebben in het register opgenomen. Ook de relaties met leveranciers van bepaalde implantaten zijn toegevoegd. De totale waarde van deze relaties bedraagt ongeveer 51 miljoen euro.

Nefarma, brancheorganisatie van innovatieve geneesmiddelbedrijven is blij met de groeiende openheid die het Transparantieregister biedt in de samenwerking tussen geneesmiddelenbedrijven, artsen en zorginstellingen.
Het transparantieregister is uniek in de wereld en maakt voor iedereen zichtbaar en controleerbaar welke vergoeding zorgverleners hebben gekregen voor hun dienstverlening aan bedrijven. Deze samenwerking draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwere en betere geneesmiddelen, en de juiste toepassing ervan bij patiënten.

Het ging in 2015 om 14.000 relaties waarbij artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorginstellingen diensten verrichten ten behoeve van geneesmiddelenfabrikanten. Ook financiering van nascholingen van artsen en projecten van zorginstellingen en patiëntenorganisaties, is terug te vinden in het register.
Voorbeelden van diensten zijn consultancy, deelname aan adviesraden, optreden als spreker en het doen van niet-klinisch onderzoek.

Openheid over samenwerking
Het Transparantieregister werd vorig jaar door 14.000 mensen bekeken. De gegevens over 2015 zijn te raadplegen via www.transparantieregister.nl.
Een Raad van Toezicht van alle betrokken organisaties (artsen, apothekers, ziekenhuizen, verpleegkundigen, leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen) houdt toezicht op het Transparantieregister Zorg en stelt zo nodig verbeteringen voor. De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) en de Stichting Gedragscode Medische Hulpmiddelen (GMH) zijn verantwoordelijk voor de regels hoe meldingen aan het Transparantieregister worden gedaan.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen