Sterke stemmingswisselingen bij jongeren slecht voor hun welzijn

0
1508

De adolescentie wordt door de meeste mensen gezien als een periode van veelvuldige stemmingswisselingen. Dominique Maciejewski laat in haar promotieonderzoek zien dat de mate van wisselingen in emoties een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van adolescenten. “Ik adviseer ouders dan ook om vooral goed te letten op de tieners die last hebben van extreme stemmingswisselingen.” In haar promotieonderzoek laat psycholoog Dominique Maciejewski zien dat de stemming van de meeste adolescenten geleidelijk aan stabieler wordt. Toch worstelt een minderheid van de jongvolwassenen met toenemende stemmingswisselingen en heeft daardoor meer emotionele – en gedragsproblemen. Maciejewski adviseert deze groep goed in de gaten te houden.

Eerste meerjarig onderzoek
Ondanks het feit dat de adolescentie een gevoelige periode voor wisselingen in de emotie is en uit eerder onderzoek blijkt dat een verhoogde emotievariabiliteit samenhangt met psychische problemen, is er nog weinig onderzoek gedaan naar stemmingswisselingen in de adolescentie over een langere periode die op een aantal achtereenvolgende tijdstippen herhaald werden. Maciejewski volgde bijna 500 Nederlandse adolescenten en hun ouders van hun dertiende tot hun achttiende jaar. Elk jaar noteerden de tieners gedurende drie weken dagelijks hun stemming in een internetdagboek. Stemmingswisselingen bleken als zodanig goed te meten en maar gedeeltelijk afhankelijk van een algemeen negatieve stemming. Bij de meeste jongeren nam de heftigheid van de stemmingswisselingen af.

Keerzijde van te veel emotiewisselingen
Bij twaalf procent van de jongeren nam de heftigheid van stemmingswisseling juist toe. Deze groep bleek ook meer last te hebben van depressieve klachten en grensoverschrijdend gedrag. Verder bleek ook dat een verhoogde emotievariabiliteit tijdens de adolescentie een drijvende kracht is achter de ontwikkeling van psychopathologie en een toename van conflicten met ouders. Maciejewski: “Mijn onderzoek laat duidelijk zien dat de mate van wisselingen in emoties een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van adolescenten. Wij adviseren ouders dan ook om vooral goed te letten op de tieners die last hebben van extreme stemmingswisselingen.” Dominique Maciejewski publiceerde in oktober 2015 al over stemmingswisseling bij adolescenten met resultaten uit een vijfjarig onderzoek in het tijdschrift Child Development.

Het onderzoek van Maciejewski maakt deel uit van de RADAR-studie (Research on Adolescent Development and Relationships) en werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving, de Universiteit Utrecht en de VU.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Startdatum 11-05-2016
Tijd 11.45
Locatie Aula VU
Titel Keep Your Mood Stable! Adolescent Mood Variability: Measurement, Development, and Association with Adjustment
Spreker D.F. Maciejewski
Promotor prof.dr. J.M. Koot, prof.dr. P.A.C. van Lier
Onderdeel Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
Categorie Psychologie, pedagogiek en onderwijs
Evenementtype Promotie

Bron: VU

BRONVrije Universiteit
Vorig artikelBesluit toekomst Franciscus Gasthuis & Vlietland
Volgend artikelDe kunst van het kijken
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.