Europees ADHD onderzoek krijgt 6 miljoen

Array

Onderzoek naar verband tussen ADHD en andere psychische aandoeningen
Meer dan driekwart van de ADHD-patiënten lijdt ook aan een andere psychische aandoening. Het onderzoeksprogramma Cormorbid Conditions in ADHD (CoCa) gaat onderzoeken welke biologische eigenschappen ADHD deelt met andere veelvoorkomende aandoeningen als depressie, angst, verslaving en obesitas. Voor dit onderzoek krijgt een Europees samenwerkingsverband een subsidie van 6 miljoen euro uit het Horizon2020 programma, verspreid over vijf jaar. Onderzoekers van het Radboudumc leiden de Nederlandse bijdrage aan het onderzoek.

Training en lichttherapie
Aan het CoCa project doen zeventien instituten uit acht landen mee. Vanuit het Radboudumc en het Donders Instituut wordt het onderzoek geleid door Barbara Franke, Jan Buitelaar, Alejandro Arias Vasquez en Jeffrey Glennon. Zij gaan onderzoeken wat de rol is van onder andere het dopaminesysteem, de biologische klok en andere biologische processen in het ontstaan van ADHD in combinatie met andere aandoeningen. Daarnaast gaan de onderzoekers het effect meten van twee niet-medicateuze behandelingen voor ADHD. Het gaat hier om een training en een vorm van lichttherapie. Mogelijk leiden de uitkomsten van dit onderzoek tot een goedkopere en meer laagdrempelige manier om ADHD te voorkomen.

Grote databestanden
De onderzoekers willen met het CoCa project meer inzicht krijgen in de reden waarom psychische aandoeningen gekoppeld zijn aan ADHD. Dit gebeurt onder andere door de studie van grote klinische databestanden. Daarnaast doen de onderzoekers voor het eerst een grootschalige kostenberekening naar de maatschappelijke en economische effecten van AHDH. De onderzoekers hopen hiermee meer aandacht te krijgen voor beeldvorming, preventie en behandeling van deze stoornis.

Tijdig behandelen
Meer dan 21 miljoen mensen in Europa hebben last van ADHD. De geschatte kosten aan medische behandelingen en verminderde arbeidsproductiviteit worden geschat op 70 miljard euro per jaar. ADHD ontstaat meestal tijdens de kindertijd en is in veel gevallen de voorloper van psychische problemen op latere leeftijd. Zo lijdt meer dan tachtig procent van (voormalig) ADHD patiënten aan een andere psychische aandoening. Door tijdige behandeling zijn deze bijkomende aandoeningen te voorkomen.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen