Verbeterde epilepsiechirurgiezorg in VUmc

Array

Vandaag start VUmc met een nieuw epilepsiechirurgiezorg-programma. Het gehele epilepsiechirurgietraject kan voortaan plaatsvinden in Amsterdam. Voor de patiënt betekent dit meer duidelijkheid, kortere doorlooptijden en daarmee sneller resultaat.
VUmc heeft meer dan vijftien jaar ervaring met epilepsiechirurgie. De doorlooptijd van zowel de diagnostische onderzoeken als een eventuele operatie wordt vanaf nu teruggebracht van twee tot drie jaar naar een periode van zes tot twaalf maanden. De wachttijd voor een eerste afspraak op de polikliniek bedraagt twee weken.
Dr. Sander Idema, neurochirurg van VUmc: ”We vinden het belangrijk om patiënten snel te kunnen helpen. Dit biedt duidelijkheid en komt de kwaliteit van zorg ten goede. VUmc heeft dit nu gerealiseerd door alle faciliteiten in Amsterdam te concentreren en het hoogkwalitatief multidisciplinair team waarmee wij werken uit te breiden. Tevens is er voor epilepsiezorg een samenwerking gestart met het OLVG, Amsterdams grootste niet-academisch neurologisch centrum, en het Zaans Medisch Centrum. Bovendien zijn we binnen het Neurochirurgisch Centrum Amsterdam (AMC en VUmc) in staat ook gespecialiseerde behandelingen zoals Deep Brain Stimulation en Nervus Vagus Stimulatie aan te bieden.”

Aanvallen stoppen of verminderen
Wanneer een epilepsiepatiënt onvoldoende baat heeft bij het gebruik van anti-epileptica of te veel last heeft van bijwerkingen van deze medicijnen, komt hij/zij mogelijk in aanmerking voor een operatie. Doel van de operatie is om de epileptische aanvallen te stoppen of te verminderen zonder schade toe te brengen. Het diagnostisch traject vindt plaats in VUmc en kan bestaan uit verschillende onderzoeken waaronder een MRI, een aanvals-EEG met video, een MEG, een PET-scan, neuropsychologisch onderzoek of een SPECT-scan. Met diepte-elektroden kan nog nauwkeuriger worden vastgesteld waar in de hersenen de oorsprong van de aanvallen zich bevindt. Al deze onderzoeken dragen bij aan de uiteindelijke beslissing of patiënten in aanmerking komen voor een operatie. Indien daartoe besloten wordt kan de operatie in VUmc of AMC plaatsvinden.

De resultaten
70% van de geopereerde patiënten is een jaar na de operatie geheel aanvalsvrij. Ongeveer 25% van de patiënten heeft nog wel aanvallen, maar minder frequent en minder heftig dan voorheen. Bij slechts 5% van de geopereerde patiënten helpt de operatie helemaal niet. Resultaten zijn onder meer afhankelijk van de oorzaak van de epilepsie, de plaats in de hersenen waar de aanvallen vandaan komen en het type operatie. Patiënten kunnen direct worden verwezen en de verwijzend neuroloog wordt betrokken bij de nazorg.

Voor meer informatie over epilepsiechirurgie in VUmc kijkt u op www.vumc.nl/epilepsiechirurgie.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen