Huidkankerzorg Nederland kan beter

Array

Huisartsen en dermatologen slaan handen ineen om Huidkankerzorg Nederland te verbeteren
De kwaliteit van de huidkankerzorg in Nederland moet beter. De eerste beoordeling van huidklachten vindt plaats bij de huisarts, maar de herkenning van huidkanker blijkt lastig. Dit schrijft Margit van Rijsingen in een proefschrift waarop zij vandaag promoveert aan het Radboudumc in Nijmegen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. De Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV) deelt die zorgen over de kwaliteit van huidkankerzorg, zeker nu deze uit kostenoverwegingen deels verschuift naar de huisartsenpraktijk. De NVDV steunt het initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor de ontwikkeling van een richtlijn over verdachte huidafwijkingen om de kwaliteit te verbeteren. Beide organisaties pleiten ook voor meer scholing op het gebied van huidkanker.
In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker kreeg, gestegen van 15.000 naar meer dan 50.000 mensen per jaar. Uit het onderzoek van Van Rijsingen blijkt dat het merendeel van de huisartsen aangeeft zelf een grotere rol te willen spelen in de huidkankerzorg. De kennis van huidkanker is echter niet bij alle huisartsen up to date. Dermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets van het Maastricht UMC: “Uit dit proefschrift en uit ervaring in de praktijk blijkt dat goede huidkankerzorg begint met het snel vaststellen van de juiste diagnose, gevolgd door een adequate behandeling of een tijdige verwijzing naar de dermatoloog. Huisartsen blijken nog weinig gebruik te maken van diagnostische hulpmiddelen, zoals het nemen van een biopt en dermatoscopie. Hierdoor worden patiënten soms onderbehandeld; bijvoorbeeld een kwaadaardige huidtumor wordt niet herkend of niet ruim genoeg weggehaald. Oppervlakkige vormen van huidkanker worden soms onnodig ruim verwijderd terwijl een behandeling met crème een goede en minder ingrijpende optie is.”

Hogere kosten
De gedeeltelijke verschuiving van de huidkankerzorg naar de eerste lijn is een kostenafweging van overheid en de zorgverzekeraars. Behandeling van minder ernstige vormen van huidkanker door de huisarts zou volgens minister Schippers goedkoper zijn dan behandeling door een specialist. Kelleners-Smeets: “Het promotieonderzoek van Van Rijsingen laat zien dat over- en onderbehandeling juist extra kosten met zich meebrengt en dan is behandelen in de eerste lijn juist duurder. De verschuiving van de huidkankerzorg naar de eerste lijn kan natuurlijk best, op voorwaarde dat huisartsen en dermatologen nauw samenwerken. Op sommige plaatsen is dat reeds goed geregeld.”

Scholing
De NVDV pleit dan ook voor meer aandacht voor dermatologie in de opleiding Geneeskunde én in de huisartsenopleiding. Mr. dr. Ellen de Haas, dermatoloog aan het Erasmus MC Rotterdam en lid van de NHG-richtlijnwerkgroep ‘Verdachte huidafwijkingen’: “Nu is er tijdens de driejarige huisartsenopleiding enkele dagdelen onderwijs in dermatologie. Veel te weinig als je je realiseert dat een op de zes consulten een huidklacht betreft. Huisartsen moeten structureel geschoold worden tijdens de opleiding in het herkennen van goedaardige afwijkingen en het uitvoeren van goede huidkankerzorg. Dat is trouwens ook de visie van het NHG. Om de kennis van huisartsen te vergroten, werken we samen aan een nieuwe NHG-richtlijn ‘Verdachte huidafwijkingen’. Als die richtlijn er is, zullen niet alle huisartsen en dermatologen meteen bekend zijn met en handelen volgens deze richtlijn. Daar ligt een schone taak voor beide beroepsgroepen. Alleen op die manier zijn we samen voorbereid op de toenemende vraag naar huidkankerzorg.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen