10 jaar nieuw zorgstelsel; Antoinette Hertsenberg maakt de balans op

Array

Tien jaar geleden werd het ziekenfonds afgeschaft. Sindsdien is iedere Nederlander verplicht verzekerd. In Radar Extra maakt presentator Antoinette Hertsenberg de balans op. Wat heeft het nieuwe zorgstelsel ons gebracht? Zijn de hoge verwachtingen van het stelsel uitgekomen? En is de zorg effectiever en kwalitatief beter geworden? Radar Extra laat opvallende bevindingen zien. Hertsenberg ging op pad en sprak onder anderen met ziekenhuisbestuurders, artsen, verzekeraars en patiënten.
Marktprikkels en het declaratiesysteem met de dvc-codes zetten artsen en ziekenhuizen aan tot onnodige onderzoeken en behandelingen. Ziekenhuizen worden in het nieuwe zorgstelsel geacht winst te maken en zijn afhankelijk van de ‘productie’ die gedraaid wordt. In de medische sector wordt wel gesproken over ‘productietenten’ als het over ziekenhuizen gaat. Een overstap naar een ander ziekenhuis betekent bijvoorbeeld vaak dat de patiënten opnieuw dezelfde onderzoeken moeten ondergaan, terwijl dit lang niet altijd nodig is

Na de invoer van het nieuwe stelsel steeg het aantal uitgevoerde behandelingen dan ook hard. De zorgkosten in Nederland nemen jaarlijks nog steeds toe en inmiddels geven we jaarlijks bijna 100 miljard euro uit aan zorg: meer dan aan onderwijs, wetenschap, defensie, infrastructuur en veiligheid en justitie bij elkaar. Het Cultureel Planbureau voorspelde al dat in 2040 de zorguitgaven kunnen oplopen tot wel 31 procent van ons Bruto Binnenlands Product (BBP). Hoe kunnen we de zorg, ook voor toekomstige generaties, betaalbaar houden? En hoe kunnen we daarbij de zorg kwalitatief verbeteren?

Antoinette Hertsenberg spreekt onder meer met Wouter Bos (bestuurder VU Medisch Centrum), Marcel Levi (bestuurder en internist AMC), Wim van der Meeren (bestuurder CZ), Jos de Blok (Buurtzorg NL), Jan Rotmans (Hoogleraar Transitiekunde) en Evelien Tonkens (hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector). Radar Extra is een tweeluik volledig in het teken van de Nederlandse gezondheidszorg.

Radar Extra, maandag 9 en 16 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: AVROTROS Radar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen